Fiat Croma återuppstår

MOTOR

Krisfabriken Fiats nya giv

1 av 3 | Foto: 2005. För 20 år sedan var Fiat Croma en stor framgång. Nu hoppas Fiat göra om samma bedrift. Annars är det kört.

Fiat Croma återuppstår. I mars presenteras en ny mellanklassbil - en halvkombi med flexibel inredning.

Croma delar en hel del teknik med Opel Signum.

Den förra Cromamodellen togs fram i samarbete med Saab på 80-talet och resulterade även i Saab 9000 och Lancia Thema. Nu samarbetar Fiat med Opel, och nya Croma påminner mycket om Opels största modell Signum.

Invändigt får Croma liksom sin tekniska släkting Signum ett delat baksäte som kan både längdförskjutas och fällas ihop för att öka lastutrymmet.

Presenteras i mars

Croma är något längre men aningen smalare än en Volvo V70 samtidigt som den är 11 cm högre. Det är alltså en rymlig och praktisk mellanklassare. Enligt tillgängliga uppgifter ska Croma bara byggas med denna femdörrarskaross.

Motorprogrammet är gemensamt med Opels. Croma finns med fem olika motorer - två bensinare på 130 respektive 150 hästkrafter och tre turbodieslar med effekten 120, 150 och 200 hästar.

Fiat Croma presenteras på Geneèvesalongen i mars.

Säljstart på kontinenten från juni, det är oklart om och när bilen kommer till Sverige. Släktingen Opel Signum har inte blivit mer än en marginalbil i Sverige.

Krisstämplade Fiat skriker efter en ny storsäljare - och får förmodligen vänta till nya Punto är på banan.

Nygammal bil.

[email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar