Låt bli min biltvätt – annars jävlar…

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är vår och plötsligt vill alla tvätta bilen.

Men när kommuner vädjar om eftertanke verkar det ha blivit en medborgerlig rättighet att få tvätta sin bil var än andan faller på. Helst bredvid dricksvattenkällor och dagis.

Men hör här kränkta biltvättare – det får ni inte!

Vissa ämnen berör mer än andra. Det märks inte minst på min e-postinkorg som ena dagen kan te sig ekande tom – och nästa smattra likt nyårsraketer runt tolvslaget. För det faktum att tre av tio förare som omkommer i trafiken antingen är fulla eller drogade verkar inte röra någon i ryggen – men när det kommer till att tvätta bilen verkar Sveriges inofficiella biltvättförening plötsligt kunna mobilisera demonstrationståg större än vi någonsin sett tidigare.

Jag har nämligen blivit varse om rätten att få tvätta bilen när och var andan än faller på i svenska ögon mått mätt verkar vara större än amerikanarens rätt till vapen. Men nu är det såhär; ni får inte tvätta hur som helst!

Vädjar till eftertanke

Tidigare i veckan gick den kommungemensamma organisationen ”Vårt vatten” ut med information den kommande biltvättarhelgen och uppmanade bilägare att hellre tvätta i en biltvätt där det finns möjlighet att filtrera avloppsvattnet genom oljeavskiljare och reningsverk än på gatan.

’Vårt vatten’ menar att varje gatutvätt, en så kallad ”fultvätt”, innebär en miljökostnad för naturen på 200 kronor. För svenskarnas del innebär det ungefär fyra miljarder kronor årligen, en kostnad som uppstår när 5,5 ton tungmetaller, 2 000 ton olja och 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax rinner rakt ut i naturen.

Ingen rättighet

Men hallå där, vad lilla Sverige orsakar för utsläpp spelar väl ingen roll, tänker du nu. Och det är precis vad de upprörda männen som mejlat mig i veckan också gjort. Det finns ju många länder som både är större och mer elaka än beskedliga Sverige – till och med ministrar som gör ”det”. Och absolut, svenskarna motsvarar bara en promille av jordens gemensamma befolkning och visst är våra utsläpp på sätt och vis försumbara i den globala mängden. Ska vi dessutom se krasst på saken ger ju både Mohammed från Qatar* och Monique från Trinidad och Tobago* blanka fan i om både du och jag tvättar bilen på gatan – för det påverkar ju inte dem. Men om vi tänker såhär då; vem påverkas av miljövådliga utsläpp i vår närmiljö? Just det, våra grannar, våra barn och vi själva. Och det vore väl skäl nog till att tänka till, även vid en så basal medborgarrättighet som att få tvätta bilen.

Bara för att vi gjort saker på samma sätt i decennier behöver inte alltid göra så. För om ni minns så uppmanades man förr i tiden att göra hål i plåtburkar så de sjönk till botten – i stället för guppa runt på ytan och ”förstöra”.

Inga frikort

Det faktum att någon annan är värre än dig ger ju inte några frikort. Tänk gärna på det nästa gång du hänvisar till Sveriges ”försumbara” utsläpp, Kristian, Thomas, Alf, Magnus och Mikael. För att nämna några av ni som hört av er.

Men en sak har ni rätt i. Det är naturligtvis inte själva biltvätten som orsakar utsläppen av tusentals ton olja, metaller och kemikalier. Men den smutsen som tvätten är tänkt att ta bort ska ju ta vägen någonstans – och står man på gatan rinner den ut orenat i naturen. För hur jobbigt är det att stå på en plats med lämpliga filter? Snälla biltvättare, tänk till lite. Både för din egen – och våra andras skull.

Fotnot: *Qatar och Trinidad och Tobago är världens två länder med mest utsläpp per person, enligt Världsbanken.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN