Lista: Säkraste bilarna just nu

Av: 

Felix Björklund

Motor

Volvo är bäst. Det slår Folksam fast i sin undersökning ”Hur säker är bilen?”.

Modellerna V70, S80, S60, V60 och XC60 kommer etta – och på andra plats finns gamla XC90.

– Det här speglar verkligen vår ambition. Det känns väldigt naturligt att vi ligger i topp, säger Thomas Broberg, säkerhetschef på Volvo Cars.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Försäkringsbolaget Folksam har nu presenterat sin lista för hur säkra våra bilar är. Och nere på Volvo är det nog idel glada miner – eftersom man visade att man fortfarande är bäst i paradgrenen säkerhet.

Listan, som bygger på utfallen i verkliga olyckor, innehåller 254 bilmodeller. Försäkringsbolaget anger att Volvo, precis som tidigare, är en klar vinnare – men att gapet ner till övriga märken minskar.

– Kul att se att Volvo fortfarande toppar, men det är ju flera som kommer ikapp. Det gäller modeller från BMW, Audi och Mercedes som börjar närma sig, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam. Det är av engagemang för våra kunder som vi tar fram rapporten ”Hur säker är bilen?”. Förutom pris är säkerhet den viktigaste faktorn vid val av bil. Rankningen är till för att hjälpa och vägleda bilköpare till säkra bilval.

Oavsett modell – Volvo är säkrast

Att sitta i en Volvo är generellt sett säkrast och i genomsnitt är en V70, S80, S60, V60, XC60 av årsmodell 2007 eller senare hela 51 procent säkrare än genomsnittsbilen. Gamla XC90 är 48 procent säkrare än snittbilen och på tredje plats återfinns Hondas förrförra generation av CRV (98-06).

– Det är kul att Folksam lyfter fram oss och vikten av säkerhet i bilen. Jättepositivt att det finns undersökningar som denna och att Folksam informerar bilköpare, säger Thomas Broberg.
Skälet till att Volvo ligger så bra till handlar enligt Thomas om kunskap. Volvo har under lång tid byggt upp en kunskapsbank – som man hela tiden har att luta sig mot när man utvecklar nya modeller.

– Det faktum att vi har en egen haverikommission där vi studerat Volvo-bilar i verkliga olyckor sedan 60-talet är definitivt något som gör att vi kan ligga i framkant. Det driver nya innovationer och är baserat på de behoven vi ser att kunderna har.

Gamla bilar en säkerhetsrisk

Att större och moderna bilar hamnar i topp är ingen överraskning. Och därför är det inte förvånande att det är mindre, men framförallt äldre bilar som hamnar i botten.

Folksam anger att de bilar av årsmodell efter 1985 man ska undvika är det bilar som VW Polo (årsmodell 82-94) och Peugeot 405 (88-96). Den enda ”moderna” bil som hamnar på försäkringsbolagets röda lista är Hyundai Accent (99-06). Dock skriver Folksam att även följande något modernare bilar har en mycket låg säkerhet: Honda Civic 96-00, Ford Fiesta 96-02, Hyundai Accent 99-06, Hyundai Elantra 96-03 och Citroën C3 00-09. Bilar som alltså ska undvikas som begagnatval.

– Det visar verkligen hur viktigt bilvalet är. Att det kan vara helt avgörande för utgången av en olycka. säger Anders Kullgren.

Här går det att se alla testade bilmodeller och hur säker just din bil är.

ANNONS

REA upp till 30% rabatt hos Autoexperten - allt du behöver för din bil!

Extern länk från Autoexperten

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motor

Folksam

Bilar

MER OM MIN BIL

Lista: Här är de tio mest osäkra bilarna

Varning för de livsfarliga bilarna

Här är säkraste och snålaste nya bilarna

Volvo toppar krocksäkerhetsranking

Lista: Säkraste familjebilarna

Lista: Bilarna med bäst och sämst stöldskydd

Här är årets stöld- och inbrottssäkraste bilar

”Tråkmodellen” som är stekhet på Blocket

Årets Bil i världen – kan vara en Volvo

Bäst i test: Nya XC90 säkraste bilen i världen

Vilken är den mest trafiksäkra bilen på våra vägar?

Minibilen som ökar mest hos svenskarna

Här är svenskarnas favoritbilmärken

Säkraste begagnade köpet för 50 000 kronor

Lista: Hetaste sommarbilarna

Lista: Bilarna som är ”bäst i klassen”

Nya fräcka knepet: Så lurar de till sig din bil

Här är snålaste och säkraste bilarna 2017

XC90 säkraste bilen i världen

Lista: Bilarna som testas för avgasfusk

Nya siffror: Bilarna som går sönder mest

Siffrorna visar: Nu är Volvo störst i klassen

Volvos succé – kan bli årets bil

Här är de populäraste dieselbilarna