Vad är egentligen en kombi?

MOTOR

Robert Collin om Sveriges favortibil

Kombin är Sveriges favoritbil.

Men vad är egentligen en kombi?

Foto: Laståsnor?

– En laståsna, säger någon. En bil som hela familjen får rum i och som har plats för barnvagnen.

– Bara jag får in golfbagen, säger en annan.

– För mig finns det ingen annan bil än en Volvokombi, säger han som växte upp i en 145, köpte en begagnad 245 när han fick sitt första barn och har en V70 som tjänstebil.

I det här kombitestet har vi försökt täcka in hela mellanklassen med allt från den trånga men charmiga Alfa 156 Sportwagon, till de superrymliga Mazda 6 och Ford Mondeo. Och vi har med alla prisklasser från prisdumparen Citroën C5 till lyxbilen Mercedes C-klass.

Vackrast

Vill du ha en bakhjulsdriven bil som går att köra på breda uppställ genom kurvan? Har du begränsade krav när det gäller lastutrymme? Och gott om pengar. Då finns godis som BMW 3-serie och Lexus IS200 men även lite präktigare – och ännu dyrare – Mercedes C-klass.

Minst lika rolig och trång är smällkaramellen Alfa 156 Sportwagon. En av de allra vackraste bilarna som går att köpa för pengar. Men räkna inte med att förhållandet blir utan slitningar.

En än värre prövning

Audi A4 Avant är klassisk men kvalitén som det alltid skrivs om är inte vad den varit. Och när bilen trilskas blir verkstadsbesöket en än värre prövning.

Mazda 6 och Ford Mondeo är störst, har fina roliga köregenskaper och massor av utrymme till en rimlig peng. Och Citroën C5 ger maximalt med bil för pengarna.

Men när vi talar om kombi: Är det inte Volvo det handlar om, egentligen?

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester