Spyker säljs till Antonov

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Ryske affärsmannen tar över sportbilsverksamheten från Saabs ägare

1 av 3
Spyker C8 Aileron

Spyker Cars, som äger Saab Automobile, har skrivit en avsiktsförklaring om att sälja sportbilsverksamheten inom Spyker till ett brittiskt bolag som ägs av den ryske finansmannen Vladimir Antonov, enligt ett pressmeddelande från Spyker Cars.

Köpeskillingen är satt till 15 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 132 miljoner kronor, samt en tilläggsköpeskilling på 17 miljoner euro, motsvarande 150 miljoner kronor, som ska betalas senare.

Spykers sportbilsverksamhet är satt i pant för ett lån på 31 miljoner euro, motsvarande cirka 273 miljoner kronor, från Vladimir Antonov till Saabs styrelseordförande Victor Mullers eget bolag Tenaci. Lånet löper ut den sista april.

Om inte lånet kan betalas tillbaka har Antonov rätt att köpa bolaget.

Affären innebär att Spyker gör sig av med skulder och ränteutgifter, enligt pressmeddelandet. Dessutom ska man nu kunna fokusera helt på verksamheten i Saab Automobile.

Företagsnamnet ska ändras inom kort.

Köptes ut med egnapengar

Vladimir Antonov var fram till Saabaffären i fjol största ägare i Spyker Cars, men tvingades bort som formell ägare för att General Motors skulle gå med på att sälja Saab till Spyker. På papperet köptes han ut, men i själva verket var det med pengar som han själv lånade ut till Victor Mullers bolag.

Victor Muller ska sitta kvar som vd för Spykers sportbilsverksamhet tills en efterträdare är utsedd. Då ska han gå över till att bli styrelseordförande.

Startades 2000

Spyker Cars startades av Victor Muller i Nederländerna runt år 2000 för att utveckla och tillverka exklusiva sportbilar. Själva tillverkningen flyttades till en underleverantör i Storbritannien förra året. De senaste åren har försäljningen legat runt 35 bilar per år.

"Utan Spyker hade vi inte kunnat köpa Saab Automobile förra året, men nu har Spykerverksamheten blivit en liten fisk i en stor damm", säger Victor Muller enligt pressmeddelandet. Han konstaterar att bolaget är i behov av mer pengar för att kunna utvecklas.

Det Antonovkontrollerade bolaget heter CPP Global Holdings Limited. Vladimir Antonov anser att Spykers sportbilar passar väl in i bolaget och han är övertygad om att skapa vinst.

Spykeraktien på Euronext i Amsterdam steg efter det att nyheten om den planerade affären offentliggjorts. Vid öppningsdags klockan 9 handlades aktien för 5,07 euro för att en timma senare ha stigit till 5,69 euro, upp drygt 12 procent.

Namnfrågan inte löst

Namnfrågan på Saabs moderbolag ska förhoppningsvis vara löst när det hålls bolagsstämma i Spyker Cars den 19 maj enligt Victor Muller. Avgörande är dock hur det går med förhandlingarna med försvarskoncernen Saab AB.

– Jag skulle vilja att vi kan använda Saabnamnet, men det hänger på om vi kommer överens med Saab AB. Annars kanske det blir något där det framgår att det är svensk biltillverkning vi sysslar med som Swedish Automakers, säger Victor Muller på en telefonpresskonferens.

Huruvida bolaget ska listas även på Stockholmsbörsen väntas också tas upp på bolagsstämman.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN