Polisen FÅR stoppa kungen

Betyder kungens immunitet att han får göra vad han vill? Och betyder den att han slipper vissa krav som vi andra måste underkasta oss?

Jag sa direkt efter olyckan i går och har upprepat i dag att

Norrköpingspolisen begick tjänstefel när man inte bad kungen blåsa i alkometern. Sen dess har jag fått mejllådan full med brev från folk som anser att jag har fel.

Kungens immunitet innebär att han inte kan straffas för fel han begår. Han kan inte straffas om han kör rattfull och han kan inte straffas om han kör för fort, för att ta två exempel.

Men har FÅR inte köra full, och han FÅR inte köra fört fort.

Om polisen ser att kungen kör full eller för fort är det polisens skyldighet att stoppa honom.

Att polisen inte får säga mer än ”ajabaja” där vid vägkanten är en annan sak. Men att kungen ska stoppas eftersom hans framfart är allmänfarlig är helt klart.

Vi vanliga bilister brukar få böter och i svårare fall av rattfylleri, fortkörning eller andra trafikbrott (som påkörning bakifrån!) får vi dessutom körkortet indraget.

Men observera att körkortsindragningen INTE är ett straff, enligt juristernas sätt att se på saken. Indragningen är en trafiksäkerhetsåtgård.

Därför är det rimligt att kungen borde få sitt körkort indraget om trafikbrottet är tillräckligt allvarligt. Men inga böter, alltså. Dem är han immun mot.

Läs Robert Collins tidigare krönika

Robert Collin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN