Nya Kinajeepen - rena rishögen

Bilar

Krocktest avslöjar: bilen är livsfarlig

FRANKFURT

Den kinesiska stadsjeepen Landwind är livsfarlig vid krock.

Det avslöjar den tyska bilistorganisationen Adac, som testat bilen.

Den kinesiska suv:en lanseras just nu i Europa. När Adac testade bilen enligt Euro Ncaps modell, pressades framhjulen bakåt vid krocken.

Pedalerna trycktes inåt-uppåt och krossade förarens fötter. Dessutom trängde rattstången långt in och ratten slog sannolikt ihjäl föraren, trots krockkudden.

Bygger åt BMW

Kina har ett trettiotal biltillverkare. De bygger små lastbilar och personbilar av enklaste modell, och de bygger västerländska bilar som BMW på licens.

Ett tiotal av bilfabrikerna vill exportera till Europa och den första riktiga offensiven sker just nu vid bilsalongen i Frankfurt.

Där är Geely, den största bilfabriken, som visar upp fem modeller. Och där är Brilliance som ska sälja sin stora familjebil Zhonghua i Europa, en bil som enligt den tyska importören i bästa fall får tre stjärnor i Euro Ncaps krocktest. (Acceptabelt på en begagnad bil, men inte på en ny.)

Går åt som smör

Och där är det belgiska importbolaget Landwind, som just börjat sälja stadsjeepen med samma namn i Europa.

De 200 första bilarna gick åt som smör, nästa 500 landar i Rotterdam om ett par veckor, alla är redan sålda, och nästa 500 kommer i oktober.

- Vi är mycket förvånade över krocktestet, säger Bas van den Nieuwenhuijzen på Landwind till Aftonbladet. De krocktester som kineserna genomfört visar ett mycket bättre resultat.

Kan inte stoppas

Den viktigaste förändringen är att lycksökare till importörer måste bort så att vi inte får hit de livsfarliga bilar som är godkänd standard i tredje världen.

Att de kinesiska bilarna är på väg är helt klart, de går inte att stoppa. Men vi ska inte släppa in dem förrän de är lika säkra som konkurrenterna.

Robert Collin

ANNONS

Bil- och fritidsskyffel helt i aluminium till ett lågt pris hos Proffsmagasinet!

Extern länk från Proffsmagasinet

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar