Bilar

Så håller du bilbatteriet vid liv

avStefan Hesserud Persson

Foto: Thinkstock
Att ladda bilbatteriet kan förlänga livslängden.

När kylan kommer utsätts bilbatteriet för stora påfrestningar. Kan du inte starta bilen är det förmodligen dags att byta batteri.
Men det finns gott om saker du kan göra för att hålla batteriet i gott skick – till exempel regelbunden laddning.

Ett bilbatteri är en förbrukningsvara som slits successivt. Varje år laddar det automatiskt ur minst 2–3 procent. Extra tydligt blir det på vintern, när bilen riskerar att inte starta. Då har det tappat det mesta av sin lagringskapacitet och behöver bytas.

Men det finns flera saker du kan göra och bör tänka på för att förlänga batteriets livstid.

  • Se till att batteriet sitter stadigt i sin hållare, och håll batteripolerna och kabelskorna rena från oxider. Stryk gärna på ett lager polfett på de båda batteripolerna.

  • Se till att inte överanstränga bilbatteriet, eftersom det minskar livslängden. Om inte motorn startar direkt, låt batteriet återhämta sig några sekunder innan du försöker igen.

  • Om du tar ut batteriet från bilen, se till att förvara det svalt och torrt. Självurladdningen ökar ju varmare batteriet förvaras.

  • Om du ställer undan bilen under vintern behöver det inte per automatik innebära att du ska koppla bort batteriet. Elektronik i moderna bilar kan bli störd.

  • Om du bara kör bilen kortare sträckor kan batteriet ta skada och livslängden förkortas. Därför bör det laddas fullt med en extern batteriladdare ett par gånger per år.

  • Laddningen kan ske genom snabbladdning eller långtidsladdning. Det senare är att föredra om batteriet stått oanvänt länge eller är i dåligt skick.

Källor: OKQ8, MHF, Autoexeperten.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar