Här är världens mest galna trafikplats

1 av 4 | Foto: AFP
Åtminstone 15 olika vägar ingår.
MOTOR

Världens mest galna trafikplats har öppnat.

Utanför Chongqing, i sydvästra Kina, finns den spagettiliknande konstruktionen av asfalt och betong.

Här ska 15 vägar, på fem olika nivåer slussa trafiken i åtta olika färdriktningar.

Efter åtta års byggande öppnade trafikplats Huangjuewan utanför Chongqing, i sydvästra Kina. En komplex konstruktion med 15 olika vägar, den högsta 37 meter över marken, som ska underlätta trafiksituationen i området.

Växer kontinuerligt

I staden och kommunen Chongqing, till ytan stort som Svealand, bor numera närmare 40 miljoner människor. Och allt fler människor dras till området som etablerades på allvar för 20 år sedan.

Enligt myndigheterna var konstruktionen nödvändig så att trafiken enkelt kan ta sig till och från stadskärna, flygplats och motorväg. Men alla är inte lika nöjda med det faktum att fem olika nivåer bland mycket annat ställer till problem när du använder GPS.

Fem våningar

– Missar du en nivå, anländer du kanske till Chongqing en dag senare, varnade en person via det sociala nätverket, Weibo där diskussionens vågor går lika höga som själva konstruktionen.

Bitska, ironiska men också positiva kommentarer om trafikplatsen avlöser varandra. Någon konstaterade glatt:

– Huangjuewan, en legendarisk bro i åtta riktningar och med fem våningar. Enkelt. Jag klarade det utan GPS och utan att köra vilse.

Helt intakt och öppen för trafik blir trafikplatsen först vid årsskiftet när den nya och anslutande motorvägen också är klar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Chongqing

Kina