Sverigepremiär för nästa generation av Nissan Leaf

Sverige-premiär för andra generationens Nissan Leaf.
Här visas världens mest sålda elbil för första gången.
Rullade ut på eCar Expo i Göteborg och väcker stort intresse.

I helgen inleds eCar Expo i Göteborg och nästa helg flyttar mässan med elbilar och elfordon till Nacka i Stockholm.

Närmare 40 mil

Mest laddad bland alla elbils- och hybridnyheter på eCar Expo är utan tvekan Nissan Leaf 2Zero. Andra generationen av världens mest sålda elbil avtäcktes vid en press- och VIP-visning på fredagen och visas för allmänheten i helgen.

Med 150 hästkrafter och 320 Nm är den snabbare än tidigare, utrustad med ett nytt formspråk och bättre räckvidd, 378 km, på en laddning via ett batteripaket på 40 kWh.

Utmanar Tesla

Beräknad säljstart i Sverige är i februari, 2018. Kostar här kring 375 500 kronor, eller 335 500 kronor med premie för supermiljöbil. Skulle bonus/malus-förslaget gå igenom nästa år blir kostnaden ytterligare lite lägre.

Intresset för den nya modellen, som funnits till försäljning i Japan sedan oktober, överträffar de flesta förväntningar. Den nya modellen är andra generationen under varumärket Leaf och en billigare variant i förhållande till Teslas Model 3 som är största konkurrent.

Nissans första Leaf har sålts i fler än 283 000 enheter sedan lanseringen 2010.

Laddad mässa

– Nyfikenheten på elbilar är stor, men också bilisters behov av information om elbilsladdning. Vår ambition är en mässa som ger svar på nästan allt detta, med bilar, ladd- och energiföretag, seminarier, debatter och provkörning, säger mässchefen Gunnar Dackevall.

Många av marknadens aktuella el- och hybridbilar finns på plats i Göteborg. Fjolårets succé E-Drive Retro visar ombyggda klassiska elbilar – Triumph GT6 -72 och årets nyhet, MGA-EV Roadster Limited Edition från 1959.

Spännande elcyklar

Kan också vara första och sista gången som Opel Ampera-e visas i Sverige. Elbilen, som fått lysande recensioner, riskerar efter PSA-gruppens övertagande av Opel från GM att i framtiden inte säljas i den form den syns på eCar Expo.

På mässan finns också cykel- och mc-nyheter. De senaste innovationerna, produkterna och tjänsterna för laddning.

Publisert:

LÄS VIDARE