Tesla Model 3 försenas ett halvår

Drygt 400 000 personer väntar på en Tesla Model 3.
De har deponerat närmare 10 000 kronor för sin elbil.
Men de lär få vänta på leverans.
Produktionen försenas med ett halvår.

Problemen för Tesla och vd:n Elon Musk fortsätter.

Ursäkt från Musk

I samband med företagets rekorddåliga kvartalsrapport tvingades Musk erkänna att produktionen av Model 3 blir kraftigt försenad. Närmare ett halvår.

Elon Musk ber om ursäkt.

– I slutänden är allt vårt fel, och först och främst mitt fel, säger Elon Musk enligt Fortune.

Mer än 400 000 personer, varav tusentals svenskar, har beställt Teslas nya, billigare elbil. De har betalt närmare 10 000 kronor (1 000 dollar) i deposition för en Tesla Model 3. Hittills har bolaget inte levererat mer än 300 bilar.

Tidigast i mars

De bilar som hittills producerats av Model 3 har byggts för hand. Den automatiska produktionslinjen, skulle enligt planen redan varit klar och levererat 5 000 bilar per vecka i detta nu.

Starten för massproduktionen flyttas nu till mars 2018 – till att börja med. Det innebär att europeiska beställare knappast kan ha sin bil i garaget förrän tidigast 2019.

Många bollar

Förseningen är en följd av att ett bolag som skulle leverera delar till bilbatteriet har hoppat av, och Tesla har tvingats bygga allting på egen hand i jättefabriken i Nevada.

Att få fart på produktionen av Model 3 är en av flera saker som sysselsätter Elon Musk just nu. Han ska också få ut sin försenade ellastbil, Tesla Semi, på banan. Han driver SpaceX som bygger rymdfarkoster och Boring Company som gräver tunnlar. Solarcity som producerar solceller är ett annat av superentreprenörens projekt.

Publisert:

LÄS VIDARE