Toyotan skriker som en gris

MOTOR

Vid fullt rattutslag Corolla som en skrämd gris. Vad är det för fel? Henry

SVAR: Din servostyrning har en fjäderbelastande ventil som ser till att hydraultrycket inte blir så högt att systemet sprängs. Med motorn på tomgång kan man ofta höra ett svagt skrik från ventilen genom att vrida ratten maximalt åt något håll. Men när skriket börjar påminna om en gris är det dags att kolla oljenivån. Om nivån var för låg och oljudet försvann när du fyllde på olja så blir nästa punkt att leta efter ett läckage. Dock måste du tänka på att alla styrservon inte använder samma sorts olja.

Det är inte bara Citroën som använder konstiga vätskor i sina hydraulsystem, utan även vissa modeller från mer ”normala” biltillverkare. Läs instruktionsboken! Om nivån var rätt byter du olja. Oljan kan ha blivit förorenad någon gång under bilens livstid. Det vanligaste är att oljebehållarens lock inte varit ordentligt fastsatt. Flera år senare kan den dåliga oljan ge upphov till ett oljud.

Om det inte hjälpte att byta olja så återstår bara att lyssna på pumpen och styrväxeln genom en gummislang, då brukar man kunna höra var ljudet kommer från, samt byta ut den grej som låter mest.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar