Brandmännens varning: Det här ska du aldrig lämna i bilen en solig dag

Brandmännens varning – det här ska du aldrig lämna i bilen en solig dag.
Brandmännens varning – det här ska du aldrig lämna i bilen en solig dag.

Att du inte ska lämna barn eller husdjur i bilen på sommaren vet de flesta.
Men nu varnar brandmän i USA för en annan potentiell fara – att lämna kvar vattenflaskor i bilen.
Anledningen är enkel – bilen kan börja brinna.

Sommaren är här och i stora delar av landet är det snudd på rekordvärme. Det innebär som vi alla vet att det blir extremt varmt i parkerade bilar.

Att lämna kvar barn eller djur i bilen vet de flesta att man aldrig ska göra men däremot finns det andra saker som vi lämnar kvar utan att ha en tanke på att det kan vara farligt.
Vattenflaskan, som man gärna tar med i sommarvärmen, är precis en sådan potentiell fara och något som amerikanska brandmän nu går ut och varnar för att lämna kvar i bilen på varma sommardagar, skriver expressen.

Kan fatta eld

Anledningen till att man ska akta sig för att lämna vattenflaskan kvar i bilen är att solstrålarna förstärks, som i ett förstoringslas, och då ganska snabbt kan göra skada på inredningen eller rent av starta en brand i bilen.

– Solljuset passerar igenom den vätskefyllda flaskan som i sin tur blir som ett förstoringsglas. Ljuset använder vätskan och det klara materialet i flaskan för att skapa en brännande stråle som faktiskt kan leda till eld, kommenterade den amerikanska brandmannen David Richardson för tv-kanalen KFOR, skriver expressen.se

Richardson och hans kollegor har själva testat fenomenet och det visade sig att brännstrålen från vattenflaskan nådde över 120 grader. Brett ”Hoax-Slayer” Christensen, har även han testat ”flaskfaran” och kom snabbt fram till att det inte rörde sig om en myt utan en verklig fara. Framförallt för inredningen i bilen som snabbt fick brännskador.

Formen på flaskan

En person som fått uppleva konsekvenserna av att lämna en vattenflaska i en bilen en stekhet sommardag är Dioni Amuchastegui, en tekniker på Idaho Power Company. På hans lunchrast såg han plötsligt hur rök kom från mittkonsolen i hans bil där han lämnat en vattenflaska, skriver tidningen.

Men det är inte alla vattenflaskor som är farliga. Faktorer som påverkar är bland annat solljusets vinkel, formen på flaskan, hur genomskinlig den är, hur vätskefylld den är samt om det finns lättantändligt material i bilen. För dig som vill vara säker på att din vattenflaska inte ska starta en brand rekommenderar brandmännen att man använder en som är mer lämplig för bilar – det vill säga flaskor som inte är gjorda av genomskinlig plast eller glas.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN