Så får du bilen vårfräsch

Bilar

Proffsen ger sina bästa tips

Gör din smutsiga bil som ny invändigt.

Här är proffsens bästa tips.

– Efteråt luktar bilen som om den vore splitterny, säger Svensk Bilvårds Jurica Marusic.

Våren är här och med den är det dags att göra bilen vårfin. Ofta hamnar bilens utsida i fokus när svenskar städar sin bil. Men som vi alla vet är det insidan som räknas. Terje Eklund är rådgivare och tekniker på Motormännens Riksförbund.

– Nu efter vintern är det som mest aktuellt att städa sin bil, säger Terje Eklund som vet hur en lyckad bilstädning invändigt går till.

Dammsug utomhus

– Man ska hålla sig utomhus och börja med att dammsuga bilen. Egentligen är inte vanliga dammsugare anpassade för att användas utomhus, därför kan det bästa vara att besöka en "gör-det-själv"-anläggning på en bilmack. De har riktiga industridammsugare som är effektiva.

Nästa steg i "operation vårfin bil" är att torka rent.

Avfettning onödigt

– Det gäller att torka rent på alla plastytor, som på panelen och på dörrsidan. Man behöver normalt sett inte använda sig av avfettningsmedel, det brukar räcka med ett vanligt rengöringsmedel eller att man fuktar en trasa med vatten.

Vid fläckar på själva inredningen eller på klädseln, får man ta till andra knep.

– Det finns bra rengöringsmedel på mackar. Annars kan man ofta använda sig av samma textiltvätt som man använder till sina möbler.

Svenskar bra på städning

Terje Eklund tycker att svenskar är relativt bra på att vårda sina bilar. Men han ser också ofta vanliga nybörjarmisstag i människors bilstädning.

– Någonting man ofta glömmer bort är att tvätta rutorna på insidan ordentligt. Ibland blir det en hinna på vindrutan, som uppstått av avgaser som kommit in via ventilationen. Då måste man tvätta med en effektiv fönsterputs.

Eklund påpekar att det även är viktigt att försöka upptäcka fukt mellan golvmattorna och heltäckningsmattan i bilen.

Kan ge rostskador

– Ibland kan snö ligga kvar från vintern och det är väldigt olämpligt att det är blött under golvmattorna. Det kan ge upphov till rostskador.

Och har man inte tid eller ork att städa sin bil själv – så finns det hjälp. I Sverige erbjuder många bilfirmor helrekonditionering, något som dock kostar en del mer än om man städar själv.

– Det är ett bra alternativ om man inte själv vill lägga ner tid på att städa sin bil. Det blir ofta ett väldigt bra resultat och de har den rätta utrustningen, säger Terje Eklund.

Det finns många företag runt om i Sverige som erbjuder rekonditionering – både in- och utvändigt. De flesta använder en våtdammsugare för att komma åt smutsen invändigt.

Secialdammsugare

– För att få bilen riktigt ren invändigt så brukar vi tvätta bilen med hett vatten. Vattnet är 90 grader varmt och vi använder oss av en speciell våtdammsugare, säger Jurica Marusic på Svensk Bilvård i Stockholm.

Lyfter ut stolarna

– För att komma åt alla ytor så demonterar vi stolarna. Vi tar ut mattorna och med hjälp av en ozonapparat tar vi bort eventuell dålig lukt bilen. Efter behandlingen luktar bilen som om den vore splitterny.

En helrekonditionering på bilfirma kostar från cirka 2000 kronor, med både in- och utvändig puts.

Jens Oscarsson

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar