Toyota återkallar Prius

Av: 

Johanna Mörtberg

Bilar

Trasig pump riskerar
att överhetta hybriden

Toyota har hittat ett fel på hybriden Prius som tillverkats mellan 2004 och 2007. En trasig pump riskerar att överhetta bilen. Felet finns i cirka 70000 bilar som sålts i Europa.
Toyota har hittat ett fel på hybriden Prius som tillverkats mellan 2004 och 2007. En trasig pump riskerar att överhetta bilen. Felet finns i cirka 70000 bilar som sålts i Europa.

Toyota har knappt hämtat sig sedan den senaste kvalitetsskandalen förrän biltillverkaren åker på en ny smäll. Nu tvingas företaget återkalla bilar igen sedan man upptäckt en trasig pump som kan överhetta populära hybridbilen Prius.

Felet slår hårdast mot den amerikanska marknaden, men har även drabbat cirka 70 000 bilar av 2004-2007 års modell som har sålts i Europa.

Toyotas image har fått sig flera törnar under de senaste åren då bilar återkallats efter problem med gaspedaler, bromsar och motorer som stannat.

Trasig pump

Nu får den japanska biltillverkarens kvalitetsstämpel en ny törn. Företaget meddelar att man drar tillbaka 650 000 bilar av hybridmodellen Prius som har ett fel på en pump i kylsystemet. Felet gör att luftbubblor kan bildas i pumpen, varpå kylsystemet inte fungerar ordentligt och bilen riskerar att överhettas. Motorn kan också förlora kraft.

Enligt Toyota har felet drabbat Priusmodeller som tillverkats mellan 2004 och 2007. Det gäller cirka 390 000 bilar i USA, 180 000 i Japan och cirka 70 000 Priusbilar i Europa.

Toyota meddelar att man inte har fått några rapporter om att felet skulle ha orsakat några olyckor. Man kommer att ta kontakt med berörda Priusägare i december. I de nyare Priusbilarna, samt i Toyotas andra hybrider har man använt en annan typ av pump, så de berörs inte av felet.

Sedan november 2009 har Toyota återkallat 15,4 miljoner bilar världen över, varav cirka 11 miljoner bilar i USA, på grund av olika fabrikationsfel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel Sport & Casino AB

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Miljöbilar

MER OM MIN BIL

Toyota återkallar miljontals bilar

Toyota återkallar 550 000 bilar

625 000 återkallas – för tekniskt fel

Audi återkallar över en miljön bilar i världen

Toyota återkallar 7,4 miljoner bilar

Larm: 7,8 milj bilar kan ha farlig airbag

Livsfarliga tabben kostade 25 miljarder

Bilen har orsakat över 300 bränder

Chrysler återkallar över 1,1 miljon bilar

RATTASTROF!

Två laddhybrider i tuff klasskamp

Nya Prius snålare och svagare men bättre

Mercedes återkallar frivilligt 3 miljoner fordon

Toyotas nya körglädje

Ingen bensinbil får nya miljöstatusen

Audi återkallar 850 000 dieselbilar

Förlusten: Minus 220 000 – per bil

Laddat test: Volvo V60, Toyota Prius och Opel Ampera

Duell: Honda CR-V mot Toyota RAV4 – den bör du välja

Hybrid-duell: Volkswagen Jetta mot Toyota Auris

Citroënarbetare hotar med krig

På bilmässan i Las Vegas finns ingen kris

Begagnad Toyota – den är bästa köpet

Efter hackarattacken – tillverkaren lugnar