Toyota återkallar Prius

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Trasig pump riskerar
att överhetta hybriden

Toyota har hittat ett fel på hybriden Prius som tillverkats mellan 2004 och 2007. En trasig pump riskerar att överhetta bilen. Felet finns i cirka 70000 bilar som sålts i Europa.
Toyota har hittat ett fel på hybriden Prius som tillverkats mellan 2004 och 2007. En trasig pump riskerar att överhetta bilen. Felet finns i cirka 70000 bilar som sålts i Europa.

Toyota har knappt hämtat sig sedan den senaste kvalitetsskandalen förrän biltillverkaren åker på en ny smäll. Nu tvingas företaget återkalla bilar igen sedan man upptäckt en trasig pump som kan överhetta populära hybridbilen Prius.

Felet slår hårdast mot den amerikanska marknaden, men har även drabbat cirka 70 000 bilar av 2004-2007 års modell som har sålts i Europa.

Toyotas image har fått sig flera törnar under de senaste åren då bilar återkallats efter problem med gaspedaler, bromsar och motorer som stannat.

Trasig pump

Nu får den japanska biltillverkarens kvalitetsstämpel en ny törn. Företaget meddelar att man drar tillbaka 650 000 bilar av hybridmodellen Prius som har ett fel på en pump i kylsystemet. Felet gör att luftbubblor kan bildas i pumpen, varpå kylsystemet inte fungerar ordentligt och bilen riskerar att överhettas. Motorn kan också förlora kraft.

Enligt Toyota har felet drabbat Priusmodeller som tillverkats mellan 2004 och 2007. Det gäller cirka 390 000 bilar i USA, 180 000 i Japan och cirka 70 000 Priusbilar i Europa.

Toyota meddelar att man inte har fått några rapporter om att felet skulle ha orsakat några olyckor. Man kommer att ta kontakt med berörda Priusägare i december. I de nyare Priusbilarna, samt i Toyotas andra hybrider har man använt en annan typ av pump, så de berörs inte av felet.

Sedan november 2009 har Toyota återkallat 15,4 miljoner bilar världen över, varav cirka 11 miljoner bilar i USA, på grund av olika fabrikationsfel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL