Fy – i dag höjs bensinen igen

MOTOR

En liter bensin kostar nu 10,15 kr

Foto: TVUNGEN ATT TANKA Catarina Gradin, 41, kan inte låta bilen stå på grund av höjningen av bensinpriset. "Nej, jag måste använda bilen, annars kan jag inte ta mig till sommarstugan", säger hon.

I dag börjar semestern för hundratusentals människor.

Samtidigt passar OKQ8 på att höja bensinpriset.

- Fy skäms, det är mycket opsykologiskt av dem, säger Torbjörn Widén, generalsekreterare på Svenska turistföreningen.

I dag ger sig tusentals sommarlediga bilister ut på vägarna. Men semesterglädjen kommer att grumlas när de stannar och tankar - lagom till semestern har OKQ8 bestämt sig för att höja priserna med 10 öre per liter på både bensin och diesel.

En liter bensin kostar därmed 10,15 kronor.

”Varje år”

- Så är det varje år, de höjer priserna när semestrarna börjar, säger Catarina Gradin, 41, sjukskriven receptionist, Stockholm.

- De skyller på Irak, oljeländerna och gud vet vad, men jag undrar varför de faktorerna påverkar priset just när semestern börjar.

Cecilia Wikström, informationsansvarig, OKQ8:

- Det är en myt att vi skulle höja bensinpriset bara för att svenskarna går på semester. Men samtidigt som det blir sommar här blir det sommar i USA och då ökar efterfrågan på bensin och världsmarknadspriserna går upp.

- Sedan så spelar ju oron i världen in, osäkerheten med Irak och al-Qaida, säger hon.

Torbjörn Widén, vd och generalsekreterare på Svenska Turistföreningen, köper inte OKQ8:s förklaring.

- Statoil har inte annonserat någon höjning. Det verkar ju konstigt om Statoil inte skulle veta vad som händer på världsmarknaden.

Småförbannad

- Man blir ju småförbannad. Det är opsykologiskt av OKQ8 att höja precis när semestrarna börjar. Jag tror de skulle vinna mycket goodwill på att vänta med höjningen någon vecka.

För Ulf Svahn, informationsdirektör på Statoil, kommer OKQ8:s prishöjning som en överraskning. Men sannolikheten att Statoil följer efter är stor.

- Vi får göra en bedömning i morgon (läs: i dag). Ibland följer vi med och det är vanligt att vi gör det, alla aktörerna på marknaden köper ju bensinen på världsmarknaden, så inköpspriset är i stort sett lika för alla.

Johan Taubert

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar