ZL1 – grymmaste Camaron någonsin

MOTOR

”Minst” 557 hästar

1 av 6

Vi trodde att det skulle bli ytterliggare en prestanda-stinn Z28 – men icke. Istället lyfter GM fram ett legendariskt namn som aldrig var tänkt för produktion – ZL1. Med en 6,2-liters kompressor-V8 på 557 hästkrafter är det en riktig best som kommer att göra livet surt för konkurrenternas muskelbilar.

Namnet härstammar från en Camaro som aldrig var tänkt att gå i produktion. ZL1 var namnet på en helaluminium ”big-block” motor som utvecklats för Corvettes tävlingsbilar – men som letade sig ner i några få Camaro från 1969. Nytappningen är enligt General Motors den mest sofistikerade och högst presterande Camaron någonsin.

Vad är det då som gör detta? Självklart är det V8-kraftverket som är hela skillnaden och nu som då är det en Corvette-motor som gäller. Det är samma 6,2-literspjäs som sitter i Corvette ZR1 och Cadillac CTS-V, men jämfört med Corvetten har GM valt att skruva ner effekten. Det innebär att istället för 645 hästar ges minst 557 vid 6 100 varv per minut. I det officiella detaljerna står det ”minst” så det verkar som om GM inte riktigt har bestämt sig när det kommer till slutgiltig toppeffekt.

I övrig delar den nya Camaron många mekaniska delar med ovan nämnda Cadillac CTS-V. Det innebär samma Tremec sexstegade manuella låda med dubbelskivig lamell i sachskopplingen. Bromsarna är utvecklade tillsammans med Brembo för att klara av den enorma kraften och en ny elservo har även letat sig in i modellen. Nya Camaro ZL1 presenterades på Chicago Auto Show – men GM beräknar att bilen lanseras först i början av 2012. Prestandasiffror är dessvärre något som GM och Chevrolet inte valt att gå ut med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Chevrolet