Nu kan dieselbilarnas framtid i Tyskland avgöras

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Stuttgart brottas med dålig luftkvalitet.
Stuttgart brottas med dålig luftkvalitet.

Volkswagens utsläppsskandal

Den tyska bilindustrin håller andan.
Den här veckan väntas en viktig dom i Stuttgart som kan avgöra dieselns framtid.

Turerna kring dieselbilarnas utsläpp fortsätter. I fredags läckte uppgifter ut om att biltillverkarna Audi, BMW, Mercedes, Porsche och Volkswagen sedan 1990-talet ska ha ingått en kartell för att manipulera utsläppen från sina bilar. Något som i så fall lagt grunden till Volkswagens ”dieselgate”.

Samtidigt kom i förra veckan besked om att Audi och Daimler inlett frivilliga återkallelser av totalt nästan fyra miljoner dieselbilar, för att installera ny teknik som sänker utsläppen.

Dålig luftkvalitet

Åtgärderna är ett sätt att försöka undvika de dieselförbud som hotar i många tyska städer, som brottas med dålig luftkvalitet orsakade av dieselbilarnas utsläpp av kväveoxider.

Men permanenta förbud mot alla dieselbilar som inte uppfyller de senaste utsläppskraven kan ändå snart bli verklighet i landet. Den här veckan väntas en viktig dom i Stuttgart, av många ansedd som Tysklands bilstad nummer ett.

Det är den tyska miljöorganisationen DUH som har stämt delstaten Baden Württemberg, där Stuttgart ligger. Anledningen är att staden regelbundet överstiger EU:s gränsvärden för kväveoxider.

”Alla bilar, året om”

– Vi vill inte bara förbjuda vissa äldre modeller på vissa dagar. Vi vill att alla dieselbilar som inte möter de senaste utsläppskraven förbjuds åka in i staden, året om. Det är det enda som kan få oss att uppnå EU:s krav i Stuttgart vid januari nästa år, säger DUH:s chef Jürgen Resch till Deutsche Welle.

Från är minst sagt känslig. Nästan hälften av alla bilar som säljs i Tyskland körs på diesel, även om försäljningen sjunkit skarpt. Tusentals jobb är direkt kopplade till dieselindustrin.

– Vi är strikt emot ett förbud. Vi anser att det finns intelligentare lösningar på luftkvalitetproblemen i städerna. Att hålla igång trafiken är nyckeln. Ju smidigare trafikflöde, desto mindre kväveoxider i luften, säger Matthias Wissmann, president för bilindustriorganisationen VDA, till Deutsche Welle.

Kan få stora konsekvenser

Domen i Stuttgart väntas få stora konsekvenser för hela landet. Hittills verkar domaren måttligt imponerad av bilindustrins förespråkade reningsåtgärder för befintliga bilar. Skulle domstolen gå på miljöorganisationens linje om dieselförbud kan det påverka utfallet i en rad andra tyska städer som diskuterar liknande åtgärder.

Även i Sverige kan förbud mot dieselbilar vara på väg om några år, till exempel i Stockholm. På lite längre sikt kan det vara slut med såväl diesel- som bensinbilar. Frankrike planerar för ett försäljningsstopp av bilar med förbränningsmotorer senast år 2040. Bland annat Tyskland och Indien har som mål att bilar med rena förbränningsmotorer ska vara borta redan 2030.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Snart kan diesel bli förbjudet

ÄMNEN I ARTIKELN

Volkswagens utsläppsskandal

Bilar

Bilism

Miljödiesel

Porsche

Audi

Daimler

MER OM MIN BIL

Dieselrabatter aktuella även i Sverige

Nu fattas beslut om tyskt dieselförbud

Audi återkallar 850 000 dieselbilar

Krismöte i Berlin om dieselns framtid

Tyskland röstade ja – till dieselförbud

Fyra av tio vill ha dieselförbud

5,3 miljoner dieselbilar ska uppdateras

VW-avslöjaren: Dieselbilens död överdriven

Volkswagens vd tror på diesel i framtiden

Hård kritik mot Transportstyrelsens VW-agerande

Snart kan diesel bli förbjudet

Greenpeace dieselprotest: Bordar fartyg med VW-bilar

Nya skandalen: Dieseltest på apor och människor

Dieselrabatter breder ut sig i Europa

Dieselbilarnas utsläpp ökar kraftigt

Volvo Cars utesluter inte dieselsubventioner

Följdbesvär efter dieselskandalen

Nu införs dieselförbudet i Hamburg

Här är nya skandinaviska dieselhotet

Dieselförbud sannolikt i Stockholm

Här är säkraste och snålaste nya bilarna

Bensinbilar tar över när dieslarna rasar

Här kör flest dieselbilar

Ny statistik: Försäljningen av nya dieselbilar rasar