BMW: Vi vill bygga M3-klassikern igen

BMW vill göra en nytolkning av sin mest älskade M3-modell hittills.

Och den kan komma snabbare än vad vi tror.

– E30 M3 har en riktigt stor beundrarskara och vi kommer hämta inspiration från den till en framtida produkt, säger Adrian van Hooydonk, chefsdesigner på BMW till Autocar.

Första generationens BMW M3 lanserades 1986 och har fortfarande en speciell plats i mångas hjärtan – och ses av många som den bästa M-modellen någonsin med de ursprungliga BMW-egenskaperna. En låg vikt med en vass 2,0-liters fyrcylindrig motor med 195 hästkrafter gav ren och skär körglädje – utan dagens höga trösklar. I en intervju med brittiska Autocar menar BMW-gruppens designer Adrian van Hooydonk att företaget sneglar mycket på ursprungsmodell i utvecklingen av en ny sportvagn – som troligtvis kommer baseras på 2-serien.

– E30 M3 har en riktigt stor beundrarskara och vi kommer hämta inspiration från den till en framtida produkt, säger Adrian van Hooydonk.

Saknar racingmodell

Företaget BMW firar nästa år 100 år – och vill naturligtvis ha något storslaget att fira med. Och vad vore då bättre än en av företagets mest hyllade och ikoniska modeller någonsin?

– Jag måste tillskriva Colin Chapman ärna för ”prestanda genom lättvikt-mantrat”, som var en annan stor faktor för E30 – och det är även något vi prioriterar, sa van Hooydonk i intervjun.

Huruvida det handlar om en specialutgåva av kommande BMW M2 eller en homologiserings-modell likt 2000-talets hyllade 320si är inte uttalat. Att drömma går ju alltid – och det faktum att BMW inte byggt en racingversion till standardbilsracing sedan 2010 lämnar klart en lucka ledig. Blir det tal om det senare lär vi få se en liten ettrig motor, rejält bantad vikt och ett vasst chassi – precis som den ursprungliga M3-versionen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN