Volvo "läcker" film

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Försmak inför Frankfurt-salongen

Temperaturen höjs inför Frankfurtsalongen.

Igår läckte en holländsk sajt bilder på Volvos nya konceptbil.

Nu släpper Volvo en egen film.

Bilden som holländska AutoWeek läckt ut.
Bilden som holländska AutoWeek läckt ut.

Dagens film från Volvo avslöjar just ingenting. Och tyske designchefen Thomas Ingelath pratar med en djup amerikansk filmröst när han säger att Volvos design inte ska vara "vanilj" längre.

Men i september är det dags för en ny konceptbil från Volvo. Konceptbilar är viktiga, för de ger en tydlig indikation om var biltillverkaren är på väg. Och Frankfurtsalongen är gigantisk. Här har Volvo tidigare visat viktiga nyheter.

– Konceptbilen som Volvo ska visa, visar inte en kommande modell utan mer hur Ingelath tänker sig att Volvo ska se ut i framtiden, säger Robert Collin som följt Volvos arbete med den nya formen på nära håll de senaste åren.

Robert Collin har varit på plats på bilsalonger i Shanghai och Frankfurt när föregångarna har visats.

Av de läckta bilderna att döma är det en vidareutveckling på "Concept You" och "Concept Universe", de konceptbilar som visar en stor och lyxig coupé som i folkmun också går under namnet C90 eller C100 – för att knyta an till Volvos existerande modellbeteckningar.

Volovos förre designchef Steve Mattin fick sparken av två skäl. Dels för att formgivningen drog iväg åt fel håll, bort från Volvos rötter där funktiomalism var ett ledord. Och dels för att han var en dålig arbetsledare. Av dagens Volvo-bilar är det bara gamla XC90 som bär med sig det gamla Volvoarvet, alla andra modeller är ritade under Mattins tid.

– När Mattin fått sparken anställde dåvarande Volvochefen Stefan Jacoby Thomas Ingelath som ny designchef. Både Jacoby och Ingelath kommer från VV-koncernen. Ingelath anställdes för att föra Volvos designspråk tillbaka till rötterna, säger Robert Collin.

Nu har ingelath varit på Volvo i snart två år. Enda gången han sagt ett ord utåt, var i en kort intervju med Aftonbladet och Teknikens Värld på bilsalongen i våras.

– Att han inte är förtjust i Volvos nuvarande formspråk framgick mellan raderna, säger Robert Collin.

XC90 blir nästa modell

Men klockan tickar och snart är det upp till bevis för Volvo, som måste presentera nya modeller för att hålla köparna nöjda. Efter försäljningen från Ford har Volvo förlorat värdefull tid och nye ägaren Geely har varit tvungen att öppna plånboken ordentligt.

I Frankfurt får vi se de nya formerna. Nästa modell ut är en ersättare till XC90, som kommer nästa år. Efter det väntar en ny V70 och S80, men det kanske får vänta till 2015.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN