Bilen som garanterat är snabbare än grannens

Av: 

Jonas Bladh

Bilar

God för över 1 400 km/t

Alla hör när du kommer hem Med Spirit of America – Sonic Arrow på garageuppfarten knäcker du garanterat grannens åk.

Sugen på en bil som enligt säljaren kan komma upp i 1440 km/tim?

Tänkte väl det.

Då är det bara att hosta upp 20 miljoner kronor.

Steve Fosset Foto:AP

Kvart i nio på morgonen den tredje september 2007 lyfte äventyraren Steve Fosset med sitt Bellanca-plan från ett privat flygfält i Nevada. När han inte kommit fram i tid påbörjades sökandet efter honom sex timmar senare.

Död i planet

Men det dröjde ända till den 29:e oktober året efter innan man hittade resterna efter äventyraren. Hans plan hade kraschat i Sierra Nevada-bergen i Kalifornien. Vilda djur antas ha hittat planet före räddningsmanskapet. Rättsläkare kunde senare fastslå att benresterna tillhörde Steve Fosset.

Intressant historia, tänker du, men vad har det att göra på den bil-sajt? Jo, när Fosset försvann var han långt framme i förberedelserna inför ett försök att slå hastighetsrekordet för fordon på land.

Jetmotor

Rekordet löd på 1 227 km/tim, och Fosset och hans team siktade på att nå över 1 287 km/tim.

”Bilen” som skulle ta Fosset till rekordet döptes till ”Spirit of America – Sonic Arrow”, och drevs av en stark jetmotor.

Efter Fossets död ställdes naturligtvis försöket in, och nu är bilen till salu. Priset är satt till tre miljoner dollar, cirka 20 miljoner kronor, men då ingår också alla vertyg och servicefordon som behövs vid ett rekordförsök. Säljarna påpekar också att man lagt ut över 4 miljoner dollar på projektet.

Satsar på 1600 km/t

Å andra sidan är det väl lite tveksamt om någon vill köpa bilen, som säljarna säger numer kan komma upp i 1 440 km/tim. Den hetaste utmanaren till hastighetsrekordet förnärvarande siktar nämligen på att klockas till över 1 600 km/tim.

Men ”Spirit of America – Sonic Arrow” lär ju knäcka grannarna på vilken villauppfart som helst...

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar