En av 30 bilmodeller hade bra ljus i testet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: IIHS

Bilar

Se upp i mörkret, för dina strålkastare kan vara värdelösa.
Amerikanska myndigheter har testat 31 nya mellanklassbilar.
Bara en fick omdömet ”bra” – och hela tio underkändes.

Omkring hälften av alla dödsfall i trafiken inträffar i mörker – eller gryning/skymning. För första gången har amerikanska Insurance Institute for Highway Safety genomfört ett test av strålkastare. I deras utvärdering ingick 30 nya mellanklassbilar från USA, Europa och Japan.
Fordonen var utrustade med allt från aktiva LED-strålkastare till halogenlampor. Testet genomfördes med hel- och halvljus, både på rak väg och höger/vänster-kurva. Totalt samlades 82 testvärden in, och endast i ett fall uppnåddes gränsen för omdömet ”bra”.
– Om du upplever att du har svårigheter att se bakom ratten på natten så kan det mycket väl vara lyktorna det är fel på – och inte dina ögon, säger David Zuby, forskningschef på IIHS. 

Ensam om toppbetyget

I 112 km/h på rak väg lyckades Toyota Prius Plus halvljus lysa upp hindret så tidigt att föraren hann göra en full inbromsning. Det gav den som enda modell toppbetyget ”Good”. IIHS konstaterar dock att testbilen hade LED-lampor och ”high-beam assist”, som endast ingår i det mest exklusiva utrustningspaketet. Faktum är att Toyota Prius fick underkänt på versionen utan ljusautomatik och med vanliga halogenlampor.

I IIHS test fick hela tio bilar fick underkänt, med omdömet ”Poor”. Värst var halogenlamporna på BMW 3-serien. Modellen behövde hålla en hastighet under 56 km/h för att undvika en kollision med hinder i den egna körbanan. Med aktiva LED-kurvljus och high-beam assist lyckades samma bil får ”knappt godkänt”.

Knappt godkända

Nio fordon klarade precis gränsen för godkänt med betyget "Marginal”. Det var inte nödvändigtvis de senaste tekniklösningarna som gav bäst resultat. Det visar exempelvis Honda Accord, vars standardhalogen gav ett godkänt betyg, medan LED-systemet med high-beam assist blev ”knappt godkänd”.

Totalt fick elva modeller omdömet ”godkänd” i testet. Se alla modellerna här bredvid.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN