Nu förbjuds alla 'omoderna' bilar

Paris stadsluft är rejält unken, så pass att staden inför nya ”trafikregler”.

Alla bilar före 1997 förbjuds från vardagstrafiken.

– Sunt förnuft har äntligen segrat, säger Christophe Najdovski, trafikansvarig i staden.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Den franska huvudstaden har länge haft problem med smog och utsläpp. Vissa dagar har faktiskt Parisluften varit den värst förorenade i världen. Ett ”rekord” som är föga smickrande. Borgmästarinnan Anne Hidalgo har länge fört en aggressiv kamp om att få bukt med problemet och har infört ”varannan-dag” trafik samt bilfria dagar.

Men det har inte räckt till och från och med den 1 juli kommer nästa begränsning: alla bilar registrerade före 1997 samt motorcyklar registrerade före millennieskiftet förbjuds i staden under vardagar. Det rapporterar tidningen Le Monde.

Högst tio år gamla

Det nya förbudet annonserades redan i fjol och är en del av planen att rensa ur bilparken rejält. Tanken är att 2020 så ska inga bilar äldre än tio år få rulla i Paris.

I dagsläget är runt tio procent av huvudstadsbilarna av årsmodell 1997 eller äldre, men enligt Le Monde står de för nästan hälften av alla utsläpp.

– Det kommer att bli mer effektivt... så länge vi kan tillämpa trafikbegränsingarna rätt, säger Christophe Najdovski, trafikansvarig i staden till Le Monde.

Så glöm den romantiska tanken om att få kryssa med en gammal DS runt Triumfbågen på semestern, i varje fall om det är vardag.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN