Volvos framtid: Då släpps nya bilarna

Så här skulle en V90 Cross Country kunna se ut. OBS bilden är ett montage av en V90 och en V60 CC.
Så här skulle en V90 Cross Country kunna se ut. OBS bilden är ett montage av en V90 och en V60 CC.

Ny V90, faceliftad V40 och en uppsjö uppgraderingar.

På bilmässan i Genéve nästa vecka visar Volvo upp sina senaste nyheter.

Men vad kommer sen? Aftonbladet Bil har pusslat ihop tillverkarens modellframtid.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Det var på en smygpremiär i Kungsträdgården i Stockholm som Volvo först visade upp sin V90. Bilen är ersättaren till gamla V70, en identitetsmarkör – och den modell som ska se till att hålla fanan högt i Sverige.

Tillverkaren har avslöjat att V90 kommer att gå att beställa i mars och att de första leveranserna av S/V90 kommer till sommaren.

– Efter Genéve öppnar orderböckerna och är man kvick kan man få bilen snabbt. Men mer realistiskt så kommer kundleveranserna att komma igång juli/augusti, sa Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, vid smygpremiären av V90.

Först Cross Country

Men vilka andra lanseringar har Volvo på gång? De har redan bekräftat att nya XC90 kommer att vara deras äldsta modell 2018.

Jo, räkna med att vi mot slutet av året kommer att få se en Cross Country-version av V90. XC70 har varit omåttligt populärt och hela segmentet med lätt terrängfixade bilar med högre markfrigång och plastdetaljer kommer att fortsätta växa.

Bilen kommer dock heta V90 Cross Country – eftersom namnet XC90 upptas av suven.

Viktigaste bilen förnyas

Till nästa års Detroitsalong kommer även den viktigaste modellen i tillverkarens palett att visas i ny generation. XC60 är den bäst säljande modellen för Volvo och intressant nog var den under 2015 bästsäljaren i sitt segment (lyxiga mellanklassuvar) i Europa.

Mellanklassbilarna S/V60 är näst ut att generationsskiftas och nytt för hela 60-serien är att de i och med förnyelsen kommer att ta plats på Volvos egna SPA-plattform.

Första minisuven

Om ett år får vi sen se ytterligare en stor nyhet i Volvostallet. Det är den kompakta suven XC40 som blir den första modellen på nya kompakta CMA-plattformen. Denna kommer att delas med det kinesiska systermärket Geely.

Efter ”minisuven” är det dags för ersättaren till dagens V40 samt en kompakt S40

Först 2019 kommer världen få skåda en serie-Volvo i elbilskläder. Än så länge har Volvo inte avslöjat mer än året den kommer. Båda nya plattformarna är utvecklade för elektrifiering, så mest sannolikt är att Volvo kommer att erbjuda elbilar i flera storlekar.

– Vi är helt ensamma om att ha två plattformar utvecklade för elektrifiering, det kommer vi vara ett par år till, sa Jonathan Goodman, kommunikationsansvarig på Volvo Cars, när de presenterade CMA-plattformen i höstas.

Och när det här är gjort – då är det dags för XC90:n igen.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE