Regeringen beredda att sälja Saab Parts

Regeringen ber i vårändringsbudgeten riksdagen om ett bemyndigande att få sälja reservdelsbolaget Saab Parts. Men Saab Parts själva förnekar att en eventuell försäljning är nära förestående.

Riksgälden fick Saab Parts i pant som garanti för ett lån man gav till Saab Automobile några månader innan företaget gick i konkurs i december 2011. Då beräknades värdet till 2,2 miljarder kronor – ett värde som i dag är beräknat till 1,6 miljarder.

Saab Parts är det enda bolaget som klarade sig från konkurs eftersom reservdelarna fortsatte att inbringa inkomster, även när bilarna själva alltså inte gjorde det.

Nevs intresserade

Bland intressenterna för bolaget märks bland annat Nevs, elbilskonsortiet som tog över konkursboet efter Saab. Förra veckan gick Nevs vd Mattias Bergman ut med att man för dialog med finansdepartementet om att köpa Saab Parts, men det är något företagets vd Lennart Ståhl slår ifrån sig.

– Jag har hört att det talas om det men vi har inte fört någon dialog med dem. Att regeringen begär mandat för att sälja ser jag som en formsak för att man ska kunna sälja företaget om man vill göra det, säger Lennart Ståhl till Aftonbladet.

Kommer att sälja

Beslutet att be om att få sälja Saab Parts är inte heller något som förvånar Hans G. Pettersson, ämnesråd på Finansdepartementet med inriktning på fordonsindustri. Enligt regelsystemet måste regeringen begära att få avyttra egendomar innan man kan göra det.

– Saab Parts är inte en normal del av statens verksamhet och vi ska inte tillverka bildelar. Att vi äger det nu är för att vi fått det i pant för ett lån. Men det ligger i sakens vi kommer göra så mycket som möjligt för att få tillbaka våra pengar, säger Hans G. Pettersson som inte har hört något om när en eventuell försäljning kan komma att inträffa.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN