”Jag körde inte på tio år efter den svåra olyckan”

MOTOR

Bilsnack med allsångs-
ledaren Anders Lundin

Av praktiska skäl är egen bil inget bra alternativ för stadsbon Anders Lundin.

- Det varken behövs eller fungerar när man bor i stan, säger Anders.

I stället får det bli hyrbil när det behövs - med radio.

Hur är din relation till bilen egentligen?

- Ganska blandad faktiskt. Jag började egentligen inte köra på allvar förrän i 30-årsåldern. Jag var med om en ganska ruskig trafikolycka när jag var runt 20. Det var inte jag som körde, men den satte sina spår, så jag körde inte bil på tio år efter det.

Men du hade körkort?

- Ja, det tog jag när jag fyllde arton. Det var först när jag började på radion som jag kom på att jag verkligen behövde köra bil. Och även om olustkänslorna efter trafikolyckan fanns kvar så började jag igen. Men jag kör nästan bara i jobbet. Någon egen bil har jag inte.

Varför inte då?

- Jag bor i stan och då är egen bil mest besvärligt. Det är svårt att hitta parkering och så glömmer man att flytta bilen och får böter och högarna med böter växer. Dessutom tycker jag att det går bra att åka kommunalt och jag tycker att det känns rätt att göra det.

När du behöver bil, hur löser du det då?

- Då blir det hyrbil i kortare eller längre perioder. Det kan vara på sommaren till exempel om jag tycker att jag vill kunna vara utanför stan en period, men ändå kunna jobba. Då hyr jag en bil. Jag är säsongsbilägare skulle man kunna säga.

Hur ser du på bilkörning?

- Nu tycker jag att det är OK. Jag lyssnar mycket på radio när jag kör. Det är så att om jag plötsligt vet vad som gått i P1 har jag kört bil. Jag brukar lyssna på alla möjliga specialprogram på P1 när jag är i bilen. Men det är rätt ofta svårt att få in P1 med bra kvalitet, där borde de skärpa sig tycker jag.

Är det något annat speciellt du förknippar med bilen?

- Ja, musik. Jag brukar spara någon särskild låt som jag spelar i bilen när något speciellt är avklarat, något större jobb eller så och så spelar jag den när jag åker i väg med bilen. Det är skönt.

Anders väljer bil åt:

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar