”Däcken borde inte få säljas”

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Däckbranschens informationsråd varnar för de osäkra vinterdäcken

Foto: Foto: Aftonbladet / Lasse Allard

Vintern är på intåg och sedan 1 oktober är det fritt fram för dubbdäck.

Men det finns vinterdäck som är förenade med livsfara.

– De borde inte få säljas, säger Pontus Grönvall till Bytbil.com

Däcken som Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd varnar för är ”året runt-däcken” som marknadsförs som ett alternativ till både sommar- och vinterdäck.

– De är inget bra alternativ, utan en kompromiss. Att använda dem kan vara en säkerhetsrisk, både på sommaren och på vintern, säger Grönvall till Bytbil.com och menar att däck egentligen inte borde få säljas.

– Att sälja och marknadsföra dessa däck är inte schysst mot konsumenterna. De borde egentligen inte få säljas om man läser myndigheternas krav.

Spara pengar på nätet

Den som vill rusta för den kommande säsongen gör bäst i att redan nu köpa nya däck. När första köldknäppen kommer blir verkstäderna överbelamrade och de bästa och populäraste däcken tar snabbt slut.

­Magnus Bengtsson, presschef på prisjämförelsesajten Prisjakt.nu rekommenderar bilägarna att köpa däcken på nätet för att nå ett bredare utbud och lägre priser.

– Du kan få märket du vill ha i stället för de tre märkena de har på den lokala verkstaden. Dessutom är det en prisfråga, du sparar pengar genom att jämföra själv och köpa dem på nätet, säger Bengtsson till Bytbil.com.

"Se upp för billiga kopior"

Att köpa nya däck är något som kräver eftertänksamhet. Dubbat eller odubbat beror på dina körvanor. Folksam uppmanar bilister i storstäderna att välja dubbfritt för att minska partiklarna – något Robert Collin menar är omoraliskt. Däremot är de flesta överens om att undvika de centraleuropeiska dubbfria däcken. De är utvecklade för ett mer europeiskt klimat och fungerar väldigt bra i väta – men på is kan de vara urusla.

Utbudet är stort och det finns många fällor att falla i. Bengtsson höjer ett varningens finger för däck från andra tillverkare än de etablerade.

– Det gäller att se upp för billiga kopior. De kan i vissa fall till och med vara farliga.

Publicerad: