Hamburg stoppar äldre dieselbilar

Av:  TT-AFP

Hamburg inför körförbud för äldre dieselbilar på två gator i staden. Arkivbild.
Hamburg inför körförbud för äldre dieselbilar på två gator i staden. Arkivbild.

Dieselbilsförbudet rycker närmare. Tyska storstaden Hamburg inför från 31 maj körförbud för äldre dieselfordon på begränsade vägsträckor.

Jakten på smutsiga äldre dieselbilar har varit hett nyhetsstoff de senaste åren, såväl ute i Europa som i Sverige. Och sedan den tyska högsta förvaltningsdomstolen tidigare gett klartecken för städernas lokalpolitiker att införa dieselförbud i stadskärnorna är nu Hamburg först ut.

Hamburg går först

Men det är ganska begränsade förbud. En 1 600 meter lång motorvägssträcka i Altona-distriktet stängs av för äldre diesellastbilar. Ytterligare en bit av en annan tungt trafikerad väg stängs av för såväl lastbilar som personbilar som drivs av dieselmotorer som inte klarar de nyare avgaskraven Euro 6.

På gång på flera håll

Förbundskansler Angela Merkel och hennes regering har länge försökt att förbättra luftkvaliteten utan direkta dieselförbud likt det som nu ska införas i Hamburg. Även andra tyska städer funderar i liknande banor.

I Sverige gav regeringen tidigare i år klartecken för landets kommuner att införa miljözoner. Än så länge är det Stockholmspolitikerna som har kommit längst i de tankarna, men hur och när det eventuellt kommer att införas är högst oklart.

Publisert:

LÄS VIDARE