Toyota återkallar 170.000 hybridbilar

MOTOR

Mjukvarufel kan få motorn att stanna

Japanska biljätten Toyota återkallar 160.000 hybridbilar sedan man upptäckt ett mjukvarufel, som kan leda till att motorn stannar.

Foto: Toyota Prius är en av de mest sålda miljöbilarna i världen.

Enligt Toyota finns det inga risker för säkerheten, men bilföretaget har bestämt att erbjuda bilägarna en gratis reparation.

Toyota Prius har en elektrisk motor och en bensinmotor, och felet har fått bensinmotorn att stanna. Däremot har elmotorn fortsatt att fungera i begränsad omfattning, så bilisten har kunnat styra in till vägkanten. Efter en omstart av bilen har bensinmotorn gått igång igen.

Ingen har skadats

- Ingen har skadats av felet, och det finns inga rapporter om att det skulle ha vållat några olyckor, säger Toyotas talesman Xavier Dominicis till nyhetsbyrån AP.

I USA har trafiksäkerhetsmyndigheterna fått in 33 rapporter om motorer som stannat i Prius av årsmodellerna 2004 och 2005.

85 procent av dessa incidenter inträffade när bilen kördes i farter mellan 56 och 104 kilometer i timmen.

75.000 av de återkallade bilarna finns i USA, 70.000 i Japan och 15.000 i övriga världen.

Kraftigt ökad försäljning

Toyota Prius är världens första massproducerade hybridbil och fortsätter vara en av de mest sålda, speciellt i USA.

Även i Sverige har försäljningen av Prius ökat kraftigt. 1218 Prius hade registrerats under årets första nio månader, jämfört med 556 samma period förra året, enligt siffror från branschorganisationen BilSweden.

AP , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar