Navigatorn får stryk av smartphonen i jul

MOTOR

Fler än var tredje svensk väljer den smarta telefonen

Årets julklapp år 2007 – och under åren en storsäljare för elektronikkedjorna.

Men nu får navigatorn stryk – av smartphonen.

På uppdrag av finska mobiltillverkaren Nokia har svenskarnas vanor undersökts. Och enligt undersökningsföretaget Novus är trenden tydlig: I år väljer svensken att navigera med telefonen. Inte helt oproblematiskt med tanke på de nya strängare reglerna för användandet av mobiltelefoner under körningen.

Totalt 1001 svenskar deltog i undersökningen. Hela 35 procent av svenskarna använder nu sin smartphone som navigeringstjänst vid bilkörning – mest i Skandinavien. Navigatorerna är betydligt populärare i våra grannländer – 45 procent av norrmännen och 58 procent av danskarna använder sig av navigatorer medan endast 22 procent i Sverige gör detsamma.

- I takt med att våra smartphones blir mer och mer avancerade så är det naturligt att samla så mycket som möjligt i den enheten. Sverige ligger långt fram i användningen av smartphones och utvecklade navigeringstjänster är något som allt fler vill ha, säger Edvard Bergström kommunikationschef på Nokia i Skandinavien.

Undersökningen visar att det framförallt är ungdomar som förlitar sig på sin smartphone i trafiken. 

51 procent av svenskarna i åldern 18-29 år väljer mobilen före navigator. 

Samtidigt är de regionala skillnaderna stora. Stockholmarna är mest benägna i landet att köra med smartphone som vägvisare – 47 procent av huvudstadsborna tyr sig till mobilen i trafiken, medan motsvarande siffra för norrlänningar är 22 procent.

Här står navigatorn fortfarande högst i kurs med 36 procent av användandet. 

I Västsverige ratar 10 procent av befolkningen all form av färdigpaketerad navigering för att istället hitta rätt väg med hjälp av egenhändigt nedskrivna väginstruktioner.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar