Bilden förbryllar: Har Volvo ny prestandadiesel på gång?

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Privat/Nicklas Haglund

Sedan i juni har Volvos kommande modell skymtats.

En uppmärksam läsare lyckades fånga S90:n på bild.

Men en sak förbryllar, har Volvo en ny prestandadiesel på gång?

– Vi kan inte kommentera framtida produkter, säger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Car Group.

Volvo har precis påbörjat sin modellförnyelse i och med nya XC90 – den första bilen sedan märket såldes av Ford.

Nästa är S90, ersättaren till nuvarande sedanmodellen S80, en bil som sedan i somras fotograferats iklädd full kamouflage-kostym. En påstådd modellbil sägs även ha avslöjat Volvos nyhet.

Uppmärksam läsare

Men sedan någon månad har flertalet bilar synts till både norr om Gävle och i väst-Sverige. Och en av Aftonbladets läsare, Nicklas Haglund, har skickat in några intressanta bilder.

Av de bilar som hittills fotograferats framgår det av bilregistret att Volvo testar S90 med flera olika drivlinor. Från insteg hela vägen upp till toppmodellerna. En uppgift som dock sticker ut i de nya bilderna är att en av bilarna som nu fångats på bild har en dieselmotor på 225 kW/305 hk enligt Transportstyrelsen.

Stämmer uppgifterna?

Men då kommer frågetecknen.

Volvo har ingen dieselmodell vars effekt ligger på 305 hästkrafter. Vidare framgår det i bilregistret att fordonet har en årsskatt på 6 630 kronor, vilket om något är ögonbrynshöjande – det skulle innebära ett koldioxidutsläpp på 217 g/km, något som låter mer prestanda- än snåldiesel. Frågan är om det verkligen stämmer.

– Vi kan inte kommentera framtida produkter och man ska komma ihåg att de uppgifter man kan hitta om testbilar med hjälp av bilregistret ibland inte stämmer med verkligheten, säger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Car Group till Aftonbladet Bil.

Tittar man på övriga uppgifter i bilregistret kan man se att bilen är 4 851 millimeter lång samt 1 876 millimeter bred. Siffror som förvisso innebär att bilen är 15 millimeter bredare, men att den är tre millimeter kortare än bilen den ska ersätta. Det är svårt att säga något om uppgifterna i dagsläget. Precis som Elfström säger så är det inte omöjligt att bilregistrets information är missvisande när det kommer till testbilar.

Visas i januari 2016

S90 är precis som kombiversionen V90 samt XC90:n byggd på Volvos egna ”Scalable plattform architecture”. Volvo har tidigare sagt att alla framtida modeller blir fyrcylindriga – vilket innebär upp till 320 hästkrafter från den starkaste förbränningsmotorn.

Därtill kan vissa modeller komma att få extra skjuts av en elmotor. Laddhybriden XC90 T8 har en sammanlagd systemeffekt på 400 hästkrafter.

Förhoppningsvis kommer Volvo snart att börja ge oss mer information. Premiär blir det dock först i januari på Detroitsalongen. Tidigast på Genévemässan i mars kan det vara aktuellt med premiär för kombin som ska ersätta V70.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN