Ännu ett fiasko i svenska älgtestet

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Toyota

Farlig redan vid 60 km/h

Foto: Glenn Lindberg/Teknikens Värld

På 90-talet blev det svenska testet ett hårt slag för Mercedes A-klass.

Nu har samma pr-katastrof drabbat Toyotas pickup.

I Teknikens Världs undanmanöverprov slutade nya Hilux på två hjul, och var nära att välta.

Det svenska ”älgtestet” fick sitt internationella genombrott 1997. Då provkörde Teknikens Värld Mercedes nya A-klass, och med Robert Collin bakom ratten välte modellen vid undanmanöverprovet. Biltillverkaren uppskattade inte att händelsen kablades ut i SVT, men efter att tyska tidningar upprepat testet tvingades Mercedes återkalla modellen och tillfälligt stoppa försäljningen.
Sedan dess har Teknikens Värld hunnit göra tusentals älgtest. Deras undanmanöverprov är väldigt bra på att avslöja brister i elektroniska säkerhetssystem såväl som chassin, och de flesta biltillverkare tycks ha gjort sin hemläxa. Men tidningens senaste test av sju pickuper, i nr 24, verkar ha avslöjat en av industrins binda fläckar.

Var nära att välta

För att få godkänt av Teknikens Värld måste bilen kunna köra testbanan i 70 km/h. Ingen av pickup-modellerna klarade detta. En bil stod dock ut – nya Toyota Hilux. I den låga hastigheten 60 km/h slutade modellen på två hjul, och var nära att välta. Väghållningen överraskade verkligen testföraren.

– Det känns som om den får alldeles för mycket grepp. Jag är helt fokuserad på att få in bilen i sista fållan och märker inget förrän vi är på̊ väg att välta. Då styr jag emot och får ner hjulen på̊ marken, säger testföraren Oskar Krüger.

Lättare lastad

Hilux fick samtidigt en liten fördel vid testet. Samtliga bilar maxlastades, men Toyotans lastkapacitet på 1 002 kg innebar att vikterna inte räckte till. Så testet genomfördes med 850 kg last plus förare och fyra passagerare. Trots detta klarade sig Hilux så illa. För att kontrollera hur stor roll 18-tumshjulen spelade genomfördes samma test på 17 tum. Även då gick modellen upp på två hjul, om än inte lika påtagligt. Toyota har haft ett krismöte med tidningen och ska kommentera händelsen vid ett senare tillfälle. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL