Trötthet i trafiken lika stor fara som rattfylleri

Motor

Färska studier visar att trötta förare kan ligga bakom upp till 30 procent av alla trafikolyckor.

Nu agerar smart teknik från Volvo Personvagnar som en effektiv väckarklocka för trötta förare. 

Volvo Personvagnars har adresserat problemet med sömniga bilister genom att ta fram en teknik som automatiskt varnar trötta och okoncentrerade förare.

Driver Alert Control är konstruerat för att uppmärksamma föraren på att koncentrationsnivån försämras, till exempel under långa, monotona körpass.

Testa här – bygg din egen drömbil.

Som rattfyllerister

Olycksundersökningar från Trafikverket visar att trötthet kan ligga bakom så mycket som 15-30 procent av alla olyckor med motorfordon. Detta innebär att trötta förare är ett olycksproblem i ungefär samma storleksordning som rattfylleri.

Situationen i Europa är liknande. Den tyska försäkringsorganisationen GDV:s statistik har visat att en fjärdedel av alla Autobahn-olyckor med dödlig utgång orsakas av trötta förare.

– Att bygga bilar som är säkra ute i verkliga trafiken är kärnan i vår säkerhetsfilosofi. Vi prioriterar ny teknik som kan ge betydande resultat ute på vägarna. De presenterade siffrorna bekräftar att vår satsning på att varna trötta förare tacklar ett av trafikens mest betydande problem, säger Volvo Personvagnars VD Stefan Jacoby.

Världsnyhet vid introduktionen

Tekniken Driver Alert Control var en världsnyhet när den introducerades 2007 - och i dag är den tillgänglig i merparten av Volvo Personvagnars bilmodeller.

Driver Alert Control riktar främst in sig på situationer där risken att förlora koncentrationen är störst och där en eventuell olycka kan få svåra konsekvenser. Det kan t ex vara en rak, lättkörd vägsträcka där föraren känner sig avslappnad och risken för att distraheras eller somna ökar. Systemet börja fungera i farter över 65 km/h och är aktivt så länge hastigheten överstiger 60 km/h.

Registrerar vad som händer på vägen

Driver Alert Control övervakar bilens rörelser på vägen och utvärderar om fordonet körs på ett kontrollerat eller okontrollerat sätt.

– Vi mäter inte förarens beteende eftersom detta kan variera från en person till en annan. Vårt system baserar sig på hur bilen uppträder på vägen. Detta ger en indikation på om något är på väg att gå på tok och systemet kan varna föraren innan det är för sent, säger Daniel Levin, som lett framtagningen av Driver Alert Control på Volvo Personvagnar.

Driver Alert Control kan även täcka in situationer där föraren ägnar för mycket uppmärksamhet åt sin mobiltelefon eller barn i bilen. Situationer som också äventyrar koncentrationen på körningen.

– Detta är en positiv bonuseffekt med vår teknik och den är möjlig tack vare att systemet tittar på bilens beteende snarare än människans, säger Daniel Levin.

Textmeddelanden och ljudsignaler

Tekniskt består Driver Alert Control av en kamera, ett antal sensorer och en styrenhet. Kameran, som är monterad mellan vindrutan och innerbackspegeln mäter kontinuerligt avståndet mellan bilen och vägens mitt- och sidomarkeringar. Sensorerna registrerar bilens rörelser. Styrenheten lagrar informationen och utvärderar om föraren riskerar att förlora kontrollen över fordonet.

Om risken för detta bedöms vara hög varnas föraren med en ljudsignal. Dessutom visas ett meddelande på bilens informationsdisplay. En kaffekopp symboliserar uppmaningen att ta en rast.

Föraren kan dessutom få kontinuerlig information om sin koncentrationsnivå från bilens färddator. Utgångsläget är fem staplar och antalet minskar i takt med att körbeteendet blir allt mindre konsekvent.

– Naturligtvis har föraren själv alltid ansvaret för att ta rast när det behövs. Men ibland är man inte själv medveten om att man inte är alert nog för att köra säkert. Då kan Driver Alert Control hjälpa dig att fatta det rätta beslutet, till exempel att ta en uppfriskande rast eller en tupplur på en rastplats, säger Daniel Levin.

Volvo

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor