Sju av tio döda mc-förare körde för fort

Motor

Mc-olyckor nytt otrevligt vårtecken

Carola Häggkvist, artist Harley Davidson XL 1200, 1997.
Värde: 50 000.
Carola är en sann mc-entusiast och har flera gånger berättat om sitt intresse. Hennes ”HD” från 1997 har en maxfart på 160 km/h. Motorcykeln på bilden är 2004 års modell.
Carola Häggkvist, artist Harley Davidson XL 1200, 1997. Värde: 50 000. Carola är en sann mc-entusiast och har flera gånger berättat om sitt intresse. Hennes ”HD” från 1997 har en maxfart på 160 km/h. Motorcykeln på bilden är 2004 års modell.

Göteborg. När vårsolen tittar fram kommer hojarna ut på vägarna - och med dem olyckorna.

Sju av tio som dödskraschar med mc har kört för fort.

MEN VAD HÄNDE HÄR? ”Det där är en plåtning jag gjorde för en reklamtidning som hette Weekendbladet. De hade fått nys om att jag körde mycket motorcykel som barn fast jag inte hade körkort. Så de ville ha den inriktningen på bilden och jag horade loss helt enkelt och hoppades på framtida spons för ett mc-kort.”

Myndigheter och organisationer har satt tuffa mål för att få ner dödstalen.

Snart ska en uppdaterad gemensam strategi vara klar.

– Två av de viktigaste förebyggande åtgärderna är att få förarna att hålla hastigheten och ABS-bromsar som gör att folk vågar bromsa, säger Jörgen Persson, projektledare för den gemensamma strategin på Trafikverket.

Även vägmiljön är i fokus. Sedan i höstas har det blivit hårdare krav på att sopa bort grus efter lagning och i sommar görs tre pilotprojekt med mer mc-anpassade räcken i Botkyrka och Åkersberga utanför Stockholm samt Ljungarum i Jönköping.

Det finns 300 000 motorcyklar i trafik i Sverige och dödsolyckorna har visserligen sjunkit relativt sett eftersom det är så många fler som kör mc i dag mot för 40 år sedan, men de har inte minskat så mycket som bilolyckorna.

Bara senaste veckan har olycksstatistiken ökats på med en rad mc-krascher. En 25-årig man omkom när han körde in i en bil nära Åkers Styckebruk i Sörmland i lördags.

– Det är en övervikt av män bland olycksoffren vilket beror på att det är fler män än kvinnor som kör mc och att män allmänt tar större risker i trafiken, säger Magnus Lindholm, olycksanalytiker på Trafikverket.

Målet är att antalet döda ska halveras fram till 2020. Då jämför man sig med 2010, ett år med relativt få döda - 37. I fjol omkom 46 och det har snittat runt 50 de senaste tio åren.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor