Tekniken som ger dig världens musik i bilen

Uppdaterad 2011-11-07 | Publicerad 2011-11-02

Streaming revolutionerar lyssnandet i bilen.

Via Bluetooth kan du spela låtar från din Spotify-lista i Volvon. Smarta appar ökar valfriheten för lyssnaren.

Från radio via kassett till CD – hur vi lyssnar på musik i bilen har ständigt utvecklats. Nu är streamingens tid här och apparna står allt oftare för musiken.

Musiklyssningsprogram som Spotify, Wimp och telefonens egna musikspelare går i dag att använda direkt i bilen. Din spellista som du knåpat ihop hemma blir lika självklar att spela upp när du är ute och åker som hemma i vardagsrummet.

Bygg din egen Volvo på några minuter.

Samma möjligheter som hemma 

– Vi är inte längre bundna till fysiska produkter. I bilen finns samma möjligheter att lyssna på musik som över allt annars, säger Pontus Gunnarsson, nyhetsredaktör på tekniktidningen M3 till Volvos kundtidning Volvo Life.

Även Sveriges Radio har en app som kan spela via bilens högtalare. Med hjälp av den kan du lyssna direkt på din lokala kanal även om du befinner dig utanför sändningsområdet – eller använda appen för att lyssna på gamla program. Samtidigt blir utbudet av musik som man kan lyssna på via streaming allt större. Det gör att valfriheten för lyssnaren ökar och att musiklyssnandet blir allt mer selektivt. Vad kan då den nya lyssningen få för effekter?

Friare val

– Med till exempel Spotify kan du göra mycket friare val och skapa dina egna spellistor. Det kan leda till att allt färre väljer radio för att lyssna på musik, säger Pontus Gunnarsson till Volvo Life.

För att streama musik från internet krävs det att du är uppkopplad. Och för att den streamade musiken ska slå igenom fullt ut på vägarna tror Pontus Gunnarsson att möjligheten att få tillgång till uppkoppling i bilarna, genom exempelvis 3G eller 4G, måste bli bättre.

– Ännu så länge är det inte helt problemfritt att streama musik. Men ju längre den tekniska utvecklingen går desto mer plats kommer den streamade musiken att ta, Säger Pontus Gunnarsson till Volvo Life.

I följande Volvomodellar kan du

streama musik via Bluetooth:

Volvo S60/V60: Alla.

Volvo V70, XC70 och S80: Från modellår 12.

Volvo XC60: På bilar tillverkade från vecka 46, 2010.

Volvo XC90: Från vecka 46, 2011.

* Grunden för streaming är audionivån High Performance.

Volvo