Saab och Subaru under samma tak i Trollhättan

avDino Stén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Japanska biljätten kan flytta in hos Saab

Foto: Andreas Bardell

Biljätten Subaru har långt gångna planer på att starta tillverkning i Sverige.

Trollhättan pekas ut som en de mer tänkbara platserna.

Det japanska märket ska vidareutveckla modellerna Legacy och Outback för gasdrift.

Mycket tyder på att Subaru snart drar igång tillverkning någonstans i Sverige. Märket har under en tid utvecklat modellerna Outback och Legacy för gasdrift genom företaget BRC.

Det slutgiltiga beslutet om tillverkning är ännu inte fattat även om det är mycket nära.

– Vi har ännu inte tryckt på den gröna knappen. Däremot har vi gjort många olika deltester på motorerna men en del prov återstår. Allt måste verkligen fungera innan vi fattar beslut, säger Subaru Nordics presschef Thomas Possling till Aftonbladet.

Och när tror du att det kan ske?

– Om vi säger så här: före sommaren.

Saabs Automobils anläggning i Trollhättan pekas ut som en av de mest tänkbara platserna.

– Stämmer. Trollhättan är en av de tänkbara platserna i Sverige, säger Thomas Possling.

– Det är unikt att ett utländskt bilföretag startar tillverkning i Sverige av en bilmodell som också delvis har utvecklats i Sverige, säger Subaru Nordics vd Torbjörn Lillrud till Dagens Industri.

Italienska BRC, som Subaru har avtal med för att utveckla gasbilar, har redan en lokal på Saabs fabriksområde. Ett par av Subarus testbilar har byggts där.

Samarbetar också med Saab

BRC levererar också delar till efterkonvertering av Saabs gasbil. Men Subaru samarbetar inte direkt med Saab.

Subaru har redan reserverat bilar för att bygga om dem till gasdrift. Men hur stor volym det handlar om är osäkert. Man tänker sig försäljning både i Sverige och i grannländerna.

– Vi vet inte vad det blir för skatteregler nästa år, men två tusen bilar per år tror jag att vi klarar även utan förmånliga regler, säger Thomas Possling.

Hyr personal från Saab

BRC är specialiserat på att konvertera vanliga bilar till gasdrift och har cirka 1 600 anställda, främst i Italien. På BRC:s Sverigekontor jobbar endast sex personer. Om Subarus produktionsplaner sätts i verket planerar BRC att hyra in personal från Saab Automobile.

– Det är tanken, säger vd Dennis Staaf.

För Saabs del passar Subarus planer väl in i strategin att hyra ut lokaler och sälja tjänster till andra för att öka intäkterna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar