Bildelsstölderna ökar – BMW-ägare värst drabbade

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Thinkstock

Bildelsstölderna ökar kraftigt i landet. I Skåne har de mer än fördubblats under året. Värst drabbade är BMW-ägare.

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersam, säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst, som tagit fram siffrorna.

Under årets nio första månader har det skett 2 874 stölder av rattar/airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare från bilar. Det är en ökning med knappt 20 procent jämfört med samma tid förra året, visar siffror från branschorganisationen Larmtjänst.

Flest i Stockholm

Att siffrorna vänt uppåt efter en svag minskning i början på 2016 är allvarligt, anser Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersam. Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger han i en kommentar.

Flest stölder sker i Stockholms län (1 522), medan ökningen är kraftigast i Skåne. Här har antalet stöldtillfällen mer än fördubblats, från 270 till 587.

– Skåne har drabbats hårt, särskilt under de senaste månaderna. Det visar att de internationella stöldligorna snabbt anpassar sig till nya förutsättningar och kan operera i hela landet, säger Torbjörn Serrander.

166 miljoner kronor

Totalt uppgår skadekostnaderna till 166 miljoner kronor. Värst drabbade är de som kör BMW – fabrikatet står för hela 60 procent av de totala stölderna.

VW-bilar ökar dock i popularitet bland tjuvarna med en 120-procentig ökning av antalet bildelsstölder. Stölderna ur Volvobilar har samtidigt gått ner med en tredjedel.

Tips till bilägaren:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.

  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.

  • Använd larmsystem.

Källa: Larmtjänst

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Inbrott

BMW

MER OM MIN BIL