Över 114 000 riskerar fortfarande körförbud

De nya besiktningsreglerna gör att många bilar och A-traktorer hotas av körförbud.
De nya besiktningsreglerna gör att många bilar och A-traktorer hotas av körförbud.

På söndag införs de nya besiktningsreglerna.
Fortfarande har 114 400 av de fordon som riskerar körförbud i maj ännu inte besiktats.

– Det är hårt tryck, och man kanske inte kan välja och vraka bland tider, säger Cecilia Blom Hesselgren på Bilprovningen.

På grund av de nya besiktningsreglerna, som börjar gälla på söndag 20 maj, får vissa fordon ett nytt datum som ligger närmare i tiden.

Över 300 000 fordon har därför riskerat körförbud i maj om ägarna inte bokat in en ny besiktningstid. Många har uppmärksammat förändringen, men fortfarande har 114 400 fordon i riskzonen inte besiktats, visar Transportstyrelsens senaste siffror.

Automatiskt körförbud

Om fordonet inte besiktas i tid väntar automatiskt körförbud.

– Då får man bara köra fordonet kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt. Om fordonet är avställt får man bara köra kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen, säger att de fortfarande har besiktningstider kvar.

– Det ser bra ut och finns tider, även om det kanske finns enstaka stationer som har det tuffare. Men det är hårt tryck, och man kanske inte kan välja och vraka.

I samband med de nya besiktningsreglerna införs också krav på kontrollbesiktning av landets A-traktorer. De utgör drygt 13 500 av de totalt 114 400 fordon som riskerar körförbud i maj.

Stora konsekvenser

Om man sätter sig bakom ratten på en obesiktad A-traktor kan det få stora konsekvenser.

– Dels kan man bli av med sitt körkort eller traktorkort om man till exempel kör en A-traktor som byggts om så att den inte längre uppfyller kraven för vad som kan anses vara en A-traktor. Dels kan det bli svårt för ungdomarna att få sitt körkortstillstånd inför övningskörning till B-körkort. Dessutom kan även föräldrarnas körkort omhändertas, om uppfattningen är att de inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra sitt barn att köra en obesiktad A-traktor. Det är en domstol som avgör påföljden, säger Anders Gunneriusson.

På Bilprovningen är man förvånade över att så pass få A-traktorer hittills rullat in för besiktning.

– De lyser med sin frånvaro vilket vi tycker är väldigt konstigt. Kollegorna ute i landet kan nästan räkna dem på sina fingrar. Jag vet inte om det är den hårda vintern som gjort att folk dragit sig, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Transportstyrelsens hemsida kan man söka på sitt registreringsnummer för att få reda på när det är dags för nästa besiktning.

Fakta: De nya besiktningsreglerna

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
  • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
  • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

Källa: Transportstyrelsen

Publisert:

LÄS VIDARE