Höj värdet på din bil – skaffa nya fälgar

Publicerad:
Uppdaterad:

Tjäna tusenlappar

1 av 2 | Foto: OCL Brorssons AB
En av fälgbranschens "värstingar", en BBS FI-fälg från cirka 14 600 kronor stycket.

Trött på din bils utseende? Ett par nya fälgar – kan göra underverk och höja värdet på din bil avsevärt.

– Med ett par nya fälgar kan en rishög bli en som helt ny bil, säger Peter Norlin som är försäljningschef på OCL Brorssons.

På fälg och däck-sajten byt-hjul.com intygar man värdet av att ha nya fälgar på sin bil.

– Vi säljer ofta fälgar till folk som ska sälja sina bilar. Med hjälp av nya fälgar blir de lättare av med sin bil, säger inköpschefen Oscar Fredriksson på bythjul.com.

Han berättar att man kan tjäna många tusenlappar på att byta till snygga fälgar.

– I undersökningar som gjorts har man kommit fram till att fälgarna förhöjer bilens utseende med 30 procent. Det finns en hel del bilhandlare som ofta sätter på större fälgar på sina bilar. Fälgbytet kan kosta dem 10 000 kronor men bilen blir mycket mer attraktiv.

På bythjul.com säljer man mest aluminiumfälgar.

– Aluminiumfälgar har blivit mycket bättre jämfört med för fem-sex år sedan. De ser klart bäst ut och är i regel ganska billiga, säger Oscar Fredriksson.

Och populärast är märket Ace Peak.

– Det är en aluminiumfälg som är ganska billig och ser riktigt schyst ut. Fälgen är fem-ekrad och en del av fälgen är polerad med en silverlook som bryter av med en mörkare look. Ace Peak säljer mest just nu.

Oscar Fredriksson berättar att just kontrasten mellan silver och svart säljer överlag väldigt bra för tillfället.

– De fräckaste tillverkarna just nu är Dotz och Zito. De ligger ofta i framkant och har de coolaste nyheterna.

Vill man att ens bil ska synas på gatan– är det kromat som gäller.

– I bilprogram och bland yngre är det populärt att köpa kromat eller svarta fälgar med kromad rostfri kant. Det anses vara coolt.

"Fälgarna gör bilen"

Peter Norlin har arbetat i fälgbranschen i 15 år och är försäljningschef på det rikstäckande fälg-grossistföretaget OCL Brorssons i Norrköping.

– Det är fälgarna som gör bilen och när man köper fälgar ska man välja en design man tycker om, säger Peter Norlin och fortsätter:

– Med ett par nya fälgar kan vilken rishög som helst bli som en ny bil. Det är lite som att måla om sitt hus.

Han berättar att årets trend är svarta fälgar och i viss mån vita.

– Men vad som är snyggt ligger ju i betraktarens ögon. Fälgarna slits inte som däck och det är lite som med skor och kläder, det är olika trender som gäller hela tiden. När jag började jobba med det här för 15 år sedan var tre-ekrade fälgar på modet och det skulle ingen sätta på sin bil nu.

Enligt Peter Norlin har intresset för fälgar alltid varit stort i Sverige.

– I försäljningen av fälgar ligger svenskarna och tyskarna ligger i topp. Många konsumenter är intresserade av sin bil och vad andra tycker om den. Då är det viktigt att fälgarna är snygga.

Men utseendet är inte allt.

– För det första så kan man inte sätta på ett däck utan en fälg. Det finns även andra praktiska aspekter som att en aluminumfälg förbättra bilens köregenskaper något jämfört med stålfälgar.

Priserna på fälgarna varierar stort. En fälg kan kosta från 600 kronor upp till 20 000 kronor.

– Den allra fräsigaste fälg man kan köpa just nu är en BBSFI som är av smidd och polerad aluminum. Det är det mest exklusiva sättet att få fram fälgar. BBS FI är lätt, stark och snygg, säger Peter Norlin, försäljningschef på OCL Brorssons i Norrköping.

Jens Oscarsson/Minimedia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN