Publicerad:
Uppdaterad:

SAAB kan överleva

Av: Andreas Victorzon

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera slåss om företaget – ödesmöte i morgon

Foto: Framtidshoppet Efter att Koenigsegg Group hoppat av Saab-köpet har flera nya spekulanter dykt upp. Med på köpet får de den färdigutvecklade nya Saab 9-5. Bilen visades officiellt för första gången på Frankfurts bilsalong i september i år.

Saab verkade utslaget.

Men är med i matchen igen – i högsta grad.

Nu slåss en handfull heta kandidater om att ta över den svenska bilen, enligt Aftonbladets källor.

Foto: Statssekreterare Jöran Hägglund åker till USA.

Sent i går kväll bekräftade en källa med insyn i processen att det finns en ”fyra, fem mycket intresserade och seriösa spekulanter”.

Tre av dem som nu slåss om Saab uppges vara: Amerikanska Merbanco, världens näst största tillverkare av jordbruksmaskiner, miljardären Ira Rennerts bolag Renco group, som redan tidigare i år visade intresse för den svenska bilen, och ”Någon konstellation med Baic”, det vill säga Beijing automotive Industry Holding Co, som tidigare ingick i Koenigsegg Group.

Kan gå snabbt

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare har de alla fört samtal med såväl GM som Saab och regeringen sedan Koenigsegg hoppade av för snart en vecka sedan.

Och processen kan gå betydligt snabbare än för den svenska sportbilstillverkaren.

– EIB-lånet är ju beviljat till Saab och inte Koenigsegg group. Man kan i stort sett bara byta namnet på den tidigare affärsplanen, säger en källa.

Men för att ett annat företag ska kunna överta Saabs lån måste EIB först granska och godkänna den nye ägaren. Både Saab och regeringen vill vara delaktiga i processen och se till att den svenska biltillverkaren inte blir nerlagd.

Reste till Detroit

I natt reste statssekreterare Jöran Hägglund till Detroit för att diskutera Saabs framtid, innan GM fattar sitt beslut vid styrelsemötet i morgon. Han bekräftade i går att regeringen haft samtal med flera spekulanter på Saab, men nu vill ta reda på deras avsikter.

Lycksökare?

– Om de är lycksökare eller seriösa intressenter. Och det finns väl både och, sa Hägglund till SVT:s Agenda i går kväll.

På plats finns även Saab Automobiles vd Jan-Åke Jonsson, enligt företagets informationsdirektör, Eric Geers.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL