Här kostar det 2 500 kr mer – att äga bil

avErik Gustafsson

Stockholmare straffas hårdast när bilen ska försäkras.

För dem är det tusentals kronor dyrare än för de bosatta 50 mil söderut, visar statistik från Compricer.

– Det inträffar fler trafikolyckor i storstadstrafiken och därför är premierna högre, säger Daniel Claesson på If.

Stockholmare som vill försäkra bilen kan räkna med rejäla premier, närmare bestämt priser som i genomsnitt ligger 2 585 kronor högre än motsvarande premie i Blekinge. Det visar färsk statistik från prisjämförelsesajten Compricer som jämfört genomsnittspremien för tecknade försäkringar under 2014.

Glesbygd billigare

Allra billigast är det i Blekinge, men bara några kronor – men många mil – därifrån hamnar Västerbotten som näst billigast tätt följt av Kronoberg. Solklart dyrast är det att försäkra bilen i storstadsregioner. Stockholm på osmickrande förstaplats följt av Uppsala, Västra Götaland och Skåne med genomsnittspriser på 5 492, 5 475 och 5 322 kronor.

– Eftersom det är fler bilar och tätare trafik i storstadsregioner kör också fler folk in i varandra. Det behöver inte handla om tragiska dödsolyckor, utan mer om vanliga småolyckor. Förare missförstår varandra i rondellen eller kör in i varandra bakifrån. Det är fler trafikolyckor i storstadstrafiken och därmed högre premier, säger Daniel Claesson, presskontakt på If till Motorista.

Av försäkringarna som tecknades hos Compricer kostade en helförsäkring i genomsnitt 5 732 kronor, en halvförsäkring 4 189 kr och en trafikförsäkring 3 041 kr.