Volvo backar om strålning i bilar

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Ändrar konstruktionen på riskbilarna

Volvo kommer att ändra konstruktionen på S60, S80 och V70 efter larmet om höga värden av elektromagnetisk strålning i bilarna.

Berörda bilägare kan få sin bil ombyggd – för 2000 kronor.

- Det här skulle man ha gjort från början, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Volvos modeller S60, S80 och V70 har batteriet i bakdelen av bilen. En enkel kabel går från batteriet till generatorn framme i mottorrummet. Och det är denna enkla kabel som ger upphov till ett elektromagnetiskt fält. Med dubbla kablar hade magnetfältet kunnat minskas avsevärt.

Volvo meddelade på onsdagen att man kommer att ändra konstruktionen så att alla nya bilar av de aktuella modellerna kommer att få dubbla kablar för att på så sätt få ner strålningsvärdena.

Byggs om för 2000 kronor

Och de Volvoägare som är oroliga kommer att erbjudas möjligheten att få sina bilar ombyggda för 2000 kronor, vilket motsvarar arbetskostnaden.

- Just nu tycker jag det här känns som en ganska bra kompromiss, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin. Men man skulle ha sagt det här från början, det hade varit ännu bättre.

Det var tidningen Vi Bilägare som testade Volvo-bilarna och upptäckte de höga strålningsvärdena. Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet i media och hotade påverka Volvos försäljningssiffror negativt.

Ska följa försiktighetsprincipen

- Det är väl bra att man väljer att följa den försiktighetsprincip som svenska myndigheter har satt upp, och som även rekommenderas av World health organisation, WHO, säger Kjell Hansson Mild, forskare på Arbetslivsinstitutet i Umeå.

- Det finns en rad studier som visar att folk som arbetar i yrken där man är utsatt för magnetfält löper förhöjda cancerrisker, säger han. Det gäller bland annat svetsare, lokförare och elektriker.

- Sitter man åtta timmar i en sån här bil så kommer man att ha värden som är väldigt höga, i klass med lokförare i ett modernt lok.

Läs mer om Volvo och strålningsrisken

Fredrik Rundkvist

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN