Dyrare diesel och bensin till midsommar

Dyrare droppar. Arkivbild.
Dyrare droppar. Arkivbild.

Bensinpriset svajar minst sagt upp och ned senaste tiden.
Men nu väljer ledande bensinbolag att höja igen - lagom till midsommar.

I mitten av maj nådde bensinpriset den högsta nivån någonsin med 16,16 kronor litern. Sedan dess har priset framför allt gått nedåt.

Lagom till midsommar väljer alltså ledande bensinbolag att höja priset på bensin med tio öre per liter. Efter höjningen är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 15:61 kronor.

Även dieselpriset höjs

– Det är ingen dramatisk ändring utan mer fluktuationer som går upp och ned, säger Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige.

Priset på diesel höjs även med tio öre till 15:51 kronor per liter. Etanolen kostar liksom tidigare 10:36 kronor per liter.

Det är framför allt världsmarknadspriset på råolja som nu styr höjningen av bränslepriserna.

Regeringens skattehöjning på 30 öre per liter bensin och 27 öre per liter diesel som infördes vid årsskiftet har också bidragit till det rekordhöga bensinpriset, liksom den svenska kronans svaga ställning i förhållande till dollarn.

Bli en stabil sommar

Ulf Svahn tror att bensin- och dieselpriset kommer att ligga ganska stabilt sommaren ut - om inget oförutsett händer.

– Vi har ett ganska stabilt råoljepris och dollar. Det är inte så hemskt mycket mer att vänta. Det kommer att gå fram och tillbaka, tio öre upp och tio öre ner, säger han.

Oljeorganisationen Opec har möte på midsommarafton. Där ska man ta nya beslut om den frivilliga produktionen av olja, som Opec och Ryssland sedan tidigare fastställt.

– Jag förväntar mig inte att någonting ska hända då heller. De kommer fortsätta med den och den är redan intecknad på marknaden. Den stora dramtiken väntar på sig tills det händer någonting annat, säger Svahn.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN