Miljöbilarna fortsätter öka

Varannan såld Ford Focus går på etanol

Försäljningen av miljöbilar fortsätter att öka. I november stod miljöbilarna för 7,3 procent av den totala nyregistreringen.

För ett år sedan var andelen mindre än hälften, 3,2 procent.

Det visar nya siffror från organisationen BilSweden.

Ford Focus är vinnaren bland miljöbilar. Mer än varannan såld Focus är utrustad för etanoldrift - och därmed bland annat befriad från trängselskatt i Stockholm.

Totalt såldes 1 796 miljöbilar i november vilket ska jämföras med 24.617 bilar totalt under samma period.

Totalt under perioden januari-november har 249.300 nya bilar registrerats. Av dem var 11.472 miljöbilar, vilket motsvarar en andel på 4,6 procent.

De två mest sålda miljöbilarna är Ford Focus Flexifuel och Saab 9-5 Biopower.

Varannan Focus på etanol

Hittills i år har 8243 nya Ford Focus registrerats in. Av dem var 4816 - mer än hälften - Flexifuel-modellen som kan köras på både etanol och bensin.

Saab 9-5 är Sveriges tredje mest sålda bil, med totalt 10.481 registrerade exemplar hittills i år. Av dem var nästan var tredje (2970) miljöbilen Biopower.

Listan över Sveriges mest sålda bilar toppas - som vanligt - av Volvo V70/C70. 24.505 exemplar har registrerats in hittills i år, en ökning med cirka 6 procent jämfört med samma period förra året.

Men av alla nya Volvo V70 var bara 720 - mindre än tre procent - klassade som miljöbilar.

De modeller som är klassade som miljöbilar är på flera sätt ekonomiskt gynnade. Fordonsskatten är lägre och de är undantagna från trängselskatt i Stockholm. I många kommuner kan de också parkera gratis.

Mest sålda miljöbilarna - lista

Bjarne Frykholm, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar