Publicerad:
Uppdaterad:

625 000 återkallas – för tekniskt fel

Av: Fredrik Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Toyota Prius och vd:n Akio Toyoda. Foto: AP SCANPIX SWEDEN, JUNJI KUROKAWA

Toyota återkallar 625 000 bilar av hybridmodellen Prius.

Detta efter att man upptäckt ett allvarligt tekniskt fel som gör att bilen oväntat stängs av – i Sverige berörs totalt 6648 bilar.

– Ägarna till dessa kommer att informeras om åtgärden via brev, säger Bengt Dalström, informationschef på Toyota Sweden.

Förra året återkallade Toyota 1,9 miljoner Prius-bilar. Nu har det blivit dags igen.

Toyota Motor Corp meddelade under onsdagen att de kommer återkalla ungefär 625 000 Prius-bilar för omprogrammering av hybridsystemet. Tillverkaren har upptäckt att mjukvaran som kontrollerar en strömkonverterare i hybridbilarna lider av ett allvarligt tekniskt fel som kan få bilen att stanna, rapporterar Autonews.

Ägarna har informeras via brev

Det är en kalibrering i hybridsystemets styrenheter som kan orsaka mikroskopiska porer i lödningen av transistorerna. Detta kan leda till försämrad värmeavledning som i sin tur kan komma att skada transistorerna.

I Sverige berörs totalt 6648 bilar av felet och Toyota Sweden informationschef Bengt Dalström berättar om hur detta kommer att åtgärdas.

– Ägarna till dessa kommer att informeras om åtgärden via brev. Åtgärden tar ca 30 minuter, säger Bengt Dalström.

Återkallar 160 000 fordon i Europa

De bilmodellerna som berörs är Prius minibussar, Prius V, som i övriga världen säljs under namnet Prius Alpha och Prius Plus. Även vissa fordon av hybridbilen Auris kommer att stoppas.

Återkallelsen berör bilar som är tillverkade mellan maj 2010 och november 2014, berättar Toyota.

Det rör sig om ungefär 160 000 fordon i Europa, 120 000 i Nordamerika och 340 000 i Japan. Det är fortfarande osäkert hur många svenska Prius-ägare detta kommer att påverka.

Det japanska bilföretaget säger också att det hittills inte har förekommit några rapporter om olyckor eller skador på grund av felet.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL