VW knockar Volvo – tar historisk trippel

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Bilar

Volvo halkar, men VW pumpar på.

Under augusti la det tyska märket beslag på försäljningstoppen och den forna ”kungen” återfinns först på plats fyra.

– Det är första gången i modern tid som en Volkswagen innehar förstaplatsen två månader i rad, säger VW-chefen Sten Forsberg.

Man skulle kunna tro att VW:s dieselskandal gör avtryck i val av bil – men icke. Svenskar köper folkvagnar som aldrig förr. Det framgår av den senaste försäljningsstatistiken från Bil Sweden.

För första gången i modern tid har VW behållit förstaplatsen i mer än en månad – dessutom har det aldrig någonsin varit så att Volvo inte ens har en modell på topp tre. I topp tronar istället VW Golf följt av VW Passat och VW Up.

Semester och modellskifte hos Volvo

Att Volvo halkar i statistiken beror dels på att semesterstängning påverkar utleveransen – och dels på att man nu håller på med ett modellskifte. Något som öppnat upp för konkurrenterna

– Vi har ett unikt skifte mellan våra tidigare storsäljare Volvo V70 och XC70 och nya Volvo V90. Produktionen och utleveranserna av nya Volvo V90 har ännu inte kommit upp i full takt och det påverkar våra registreringssiffror, säger Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

Ska behålla positionen

I VW-lägret ser man dock modellskiftet som en möjlighet. Förhoppningen är att modellen Golf ska trona i topp även när man räknar ihop totalen i slutet av året.

– Med tanke på att den forna ettan är slutproducerad har vi stora förhoppningar om att Golf blir Sveriges mest sålda bilmodell när hela 2016 summeras, säger Sten Forsberg på VW.

Under augusti registrerades det 27 316 nya bilar vilket är en blygsam ökning (1,6 procent) jämfört med samma månad, men som innebär att den uppåtgående trenden nu hållit i sig i 32 månader.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL