Volvos storsuccé med trotjänaren
Publicerad 2016-07-01
Produktionen är avslutad och den sista V70:n har lämnat fabriken.
Men trots att Volvomodellens saga är slut – levererar den även starkt hela vägen in i kaklet.
– Vi har haft ett fantastiskt första halvår, säger Jessica Span, försäljningschef på Volvo Cars Sverige.
Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil påDen svenska bilmarknaden är urstark och 2016 förutspås bli än bättre än rekordåret i fjol.
Men svenskar verkar inte bara bilsugna, de suktar även efter att få ratta Volvos – det framgår av branschorganisationen Bil Swedens senaste siffror.
Den Göteborgsbaserade tillverkaren ökade stort i juni, hela 21, 8 procent upp – vilket nästan är dubbelt så stor ökning gentemot marknaden generellt.
Mest sålda bil under juni var trotjänaren V70 som trots att den är ett avslutat kapitel i orderböckerna ensam stod för över åtta procent av den svenska marknaden.
Samtliga Volvomodeller ökade och den faceliftade V40 var den som klättrade mest – upp 84 procent i juni.
Intressant är även att Volvo lyckas otroligt bra med sina gamla bilar. XC60 som nu är inne på sitt sista produktionsår ökade med 31 procent.
VW i hasorna
Men Volvo ska nog inte luta sig allt för långt tillbaka. Värsta konkurrenten VW är inte allt för långt efter. För trots dieselskandaler så är det högtryck i tyskarnas bilhallar.
Golf ligger som tvåa efter V70, men gapet har minskat markant. När det gäller Passat, bronsplats i juni, var ökningen på hälsosamma 44,5 procent.
Inom VW-koncernen registrerade även Audis nya A4 samt Skodas Superb strålande siffror och ökningen hamnade på 69 respektive 64 procent under juni.
– När vi summerar det första halvåret kan vi konstatera att det har varit en stabilt stark bilmarknad. Den positiva utvecklingen förklaras av en stark konjunktur, köpstarka hushåll, extremt låga räntor, ökad sysselsättning, balanserade begagnatlager och ökad privatleasing, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.
Det mesta tyder enligt Bil Sweden på att det även framöver kommer vara bra ruljangs i bilhallarna och att hela brexit-härvan snarare kommer höja än sänka bilförsäljningen.
– Brexits inverkan på den svenska bilmarknaden kan i viss mån vara positiv i så måtto att Riksbankens räntehöjning som var förväntad till hösten 2017, nu sannolikt kommer att förskjutas framåt i tiden. Detta innebär i sin tur att den svenske bilköparen genom fortsatt låga räntor får fortsatt goda möjligheter till bilköp och annan konsumtion, säger Bertil Moldén
Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.