Chevrolet Corvette den eviga ikonen

Publicerad:
Uppdaterad:

Den amerikanska sportbilen firar 50 år

Nämn en amerikansk sportbil!

Just det, Chevrolet Corvette. Ikonen som nyss firat sitt 50-årskalas med 15 000 Corvette-ägare samlade i Nashville, Tennessee, till jättefest i dagarna två.

Det började 1953 när Chevrolet släppte bomben – en äktamerikansk sportbil som skulle konkurrera med de europeiska klassikerna från Jaguar, Porsche och Ferrari. Eldsjälen bakom var Harley J Earl, då nästan 60 år gammal. Han trodde stenhårt på att racing höjde märkets image och fick folk att köpa fler vardags-Chevor.

Utan tvivel har hans idé fungerat. Ingen annan amerikansk bilmodell har blivit så omskriven under så lång tid, och få bilar över huvud taget har nått samma kultstatus som Corvette. Sök på Corvette på webben! För mängder av bilentusiaster världen över är en Vette den ultimata sportvagnsdrömmen, oavsett årsmodell.

Hittills har ikonen tillverkats i över en miljon exemplar. Nuvarande generationen, den femte, har finputsats sedan 1997 och i dag är Corvette en fullfjädrad sportbil med avancerad teknik under plastskalet. Den matchar de flesta muskelbilar, oavsett prislapp, med sin 5,7-liters V8 på 350 hästar.

Som drömbil är den oslagbar. Det har den varit i 50 år.

Chevrolet Corvette

Björn Bergman , REDAKTÖR PÅ AUTO MOTOR & SPORT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN