Kinaledare besökte Volvo

avOlof Adlercreutz

MOTOR

Nummer fyra i den kinesiska ledarhierarkin, Yu Zhengsheng, besökte under söndagen Volvos anläggning i Torslanda på Hisingen i Göteborg.

Yu Zhengsheng är nyvald ordförande i Kinesiska folkets rådgivande konferens (CPPCC) och ses som en mycket inflytelserik ledare efter presidenten, premiärministern och ordföranden i folkkongressen. Han är även en av sju medlemmar i politbyråns ständiga utskott.

Den kinesiska delegationen på ett 50-tal personer togs emot av Volvos ordförande Li Shufu, vice ordförande Hans-Olov Olsson och vd Håkan Samuelsson.

Det var alltså en riktig partihöjdare från Volvos "andra hemmamarknad", som Kina numera benämns av Volvofolket, som var på besök.

Kinas stora städer är starkt förorenade och kinesiska myndigheter försöker på olika sätt bereda väg för miljövänligare teknik. Så är det i jättestäderna Shanghai och Peking. Och Yu Zhengsheng visade stort intresse för Volvo elbilssatsning.

– Det är stenhård support för detta i Peking och Shanghai, säger Lennart Stegland som arbetar med Volvos elbilsatsning.

Han berättar att det kostar motsvarande 80 000 kronor för en registreringsskylt i Shanghai i dag. Med en elbil blir den gratis.

Yu Zhengsheng är i Sverige i fyra dagar och träffar även företrädare för riksdagen och regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar