Säkrare utan tjäbbel på vägen

Bilar

När bilar kommunicerar med varandra kan det rädda liv. Men om alla pratar samtidigt försvinner varningen om faran runt hörnet på vägen.

Ny forskning svarar på vad som behövs för att signalen ska gå fram.

Bilen K.I.T.T. från den klassiska tv-serien Knight Rider hade egen intelligens

Bilen K.I.T.T. från den klassiska tv-serien Knight Rider hade egen intelligens

Foto: CHANNEL 5 / GLEN A LARSON PRODUCTIONS

Om några dagar lägger doktoranden Annette Böhm fram sin avhandling inom fordonskommunikation vid högskolan i Halmstad. Hon har studerat hur kommunikationen mellan bilar kan ske säkrare och snabbare.

– Så att en fara, en situation, så snabbt som möjligt kan spridas till andra bilar och förare i området, säger hon.

Till exempel vid mötande trafik.

– Det är kanske dimmigt när du kommer in i en kurva, då kan bilarna kommunicera med varandra och föraren få en varning att det kommer mötande. Det kan till exempel handla om en vibration i ratten, säger hon.

Sparar bränsle

Förutom säkerhetsaspekten kan bränslekostnader minska. Särskilt för tunga fordon och i samband med kolonnkörning. En säker teknik där lastbilarna pratar med varandra kan leda till jämnare hastighet, där kraftiga inbromsningar undviks och fartvinden försvinner när avståndet minskar.

I sin forskning har hon använt sig av så kallade kommunikationsprotokoll i bilar. För att såväl Volvolastbilar som Scanialastbilar, och personbilar av olika märken ska kunna prata med varandra både i Sverige och utomlands krävs ett gemensamt språk, att bilarna använder samma protokoll och att det fungerar.

Regler behövs

Att köra runt med pratande bilar i centrala Halmstad fungerade sådär. Byggnader var i vägen för signalen. Men det fungerade bättre i korsningar. Med närmare avstånd mellan bilarna gick det att plocka upp radiosignalen och upptäcka bilar som kom från höger.

Annette Böhm föreslår i sin forskning förbättringar i tekniken så att den går att lita på. Säkerhetsmässigt är det viktigt att den bil som är nära en fara också kan sända ut den informationen, så att denna inte dränks i annan kommunikation mellan bilar som använder samma radiokanal.

– Det är som ett rum med mycket folk i. Om alla pratar i mun är det ingen som förstår någonting. Det behövs vissa regler för att det ska fungera, till exempel att någon i rummet får ordet, säger hon.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar